Herning har få iværksættere

Herning Kommune er nummer 58, og Ikast-Brande nummer 27 på hitliste over iværksætteri i Danmark

3. januar 2020, 12.36

Viden er en konkurrence­fordel, og derfor bør kommuner afholde gratis workshops og konferencer med et specifikt iværk­sætter­fokus, som kan styrke indbyggere med iværksætter­drømme, mener Andreas Linde fra vækstkometen Lead Supply (t.h.) og hans medstifter, Stefan Vinding Olesen. Foto: PR-Foto

IVÆRKSÆTTERE Herning Kommune er kendt for at være et de bedste steder i landet for erhvervslivet. Men på et punkt er kommunen bagud. Det viser statistikker fra Danmarks Statistik,

Herning Kommune, som blev kåret til den anden mest erhvervsvenlige kommune af Dansk Industri i 2019, ligger helt nede som nummer 58, hvis man kigger på antallet af iværksættere per indbygger i den erhvervsaktive alder - altså 18-64 år.

Førstepladsen snupper den nordsjællandske kommune, Hørsholm, ligesom man generelt finder mange sjællandske kommuner i toppen af skalaen.

Faktisk er 21 ud af de første 25 kommuner på listen fra Sjælland. Lige uden for top-25 - på en 27.-plads - ligger Ikast Brande-kommune. Kommunen, der rutinemæssigt hiver prisen hjem som den mest erhvervsvenlige kommune, har altså heller ikke så stor en andel af iværksættere, som man måske skulle regne med.

- Det er yderst problematisk, at omkring halvdelen af landets befolkning og potentielle iværksættere bor i kommuner, der aldrig er i top-25, siger administrerende direktør Andreas Linde fra Lead Supply i en pressemeddelelse.

Kommunen kan hjælpe til

Lead Supply er den hurtigst voksende virksomhed i Midtjylland, og Andreas Linde har da også nogle råd til, hvordan kommunerne kan skabe de bedste muligheder for iværksættere.

- Iværksætterpolitik er som bosætterpolitik. Arten og antallet af nye virksomheder i en kommune afspejler de borgere, man har tiltrukket. Her er blandt andet uddannelsesniveauet afgørende. Så tænk langsigtet som kommune; man tiltrækker hverken nye borgere, store virksomheder eller ekstra uddannelser på et par år, siger han.

Derudover handler det også om, at der skal være mulighed for at rekruttere kvalificeret arbejdskraft til iværksætter-projekterne.

- Sørg for adgang til kvalificeret arbejdskraft. Pengene er små, udgifterne store, og lønnen er ikke altid den højeste hos en iværksætter. Alligevel skal det kunne betale sig at arbejde for iværksættere, når man kigger på udgifter i kommunen eller den konkrete by, siger Andreas Linde.

Internationale studerende

- Internationalt orienterede iværksættere har ekstra store rekrutteringsudfordringer. Her kan løsningen være flere internationale studerende. Eller kommuner og virksomheder, der tør gøre op med dansk som det dominerende sprog i det offentlige rum og på arbejdspladsen for at gøre sig attraktiv for internationale, fortsætter han.

Som det sidste råd fremhæver iværksætter-eksperten også netværk som en vigtig del af tiltrækningskraften.

- Viden og netværk skaber vækst og salg, men små iværksættere risikerer ofte at isolere sig i perioder med store mængder arbejde. Det er gift for udviklingen, salget og i sidste ende væksten. Afhold lokale og gratis workshops og konferencer med et specifikt fokus. Viden er en konkurrencefordel, og lokale konferencer er hurtige at deltage i, mener Andreas Linde.