»Hajs« stod altid på forreste række

Johannes Mosegaard havde en glødende interesse for sport, og han fulgte både FC Midtjylland og børnebørnenes udfoldelser - blandt andet barnebarnet, fodboldspiller Pernille Harders karriere

22. november 2019, 12.35

Johannes Mosegaard bakkede alle sine børnebørn op. Så det var en stolt morfar, der som 91-årig i 2017 på vegne af Pernille Harder modtog Sportsprisen fra Mediehuset Herning Folkeblads Fond. Bestyrelsesmedlem Niels Viggo Malle overrækker blomster og pris. Foto: Henrik Ole Jensen

NEKROLOG Johannes Mosegaard, Ikast (tidligere Faurholt) er død i en alder af 94 år.

Før der overhovedet var tænkt på den midtjyske fusion, der blev til FC Midtjylland, kunne man altid finde Johannes Mosegaard - kaldet for Hajs - helt nede ved rækværket på Ikast Stadion. Med en højde på 1.60 meter var det vigtigt for ham at stå forrest, så han på nærmeste hold kunne følge IFS, som hans fodboldhjerte brændte for. Kærligheden til spillet fulgte dog med, da fusionen var en realitet, og så var det ulvene fra heden, han heppede på. I mange år havde han også fast plads til Herning-Ikast håndbolds hjemmekampe, som han fulgte lige til det sidste.

Men også Johannes Mosegaards fem børnebørn har følt hans opbakning. Han var altid med til kamp, når barnebarnet, landsholdsspilleren Pernille Harder spillede i Viborg, ligesom han besøgte hende og så hende spille i Linkøping, da hun havde kontrakt i det svenske.

Men det var nu ikke kun Pernille, han bakkede op. Han var stolt af alle sine fem børnebørn, så han var også at finde på tilskuerpladserne, når hans børnebørn spillede håndbold og fodbold.

Kærligheden til boldspil fandt Johannes Mosegaard tidligt, og i sine unge dage spillede han for Faurholt Boldklub, hvor han også igennem flere år sad med i bestyrelsen.

En aktiv landmand

Johannes Mosegaard blev født i Faurholt, han var landmandssøn, og som ung tjente han på flere forskellige gårde.

Efter aftjent værnepligt, tog han hjem til barndomshjemmet, for hans far var død, og moderen havde brug for hjælp til at passe bedriften.

Han hjalp til indtil 1955, hvor han købte en landejendom på Nørregårdsvej i Faurholt. Blot to måneder efter, 4. februar giftede han sig med Kristine Willumsen, der kom fra Vestre Tulstrup. Parret drev sammen et traditionelt landbrug gennem 45 år, og de fik en søn og en datter.

Kristine Willumsen blev syg og døde i 2011, men frem til hendes død passede og plejede Johannes Mosegaard kærligt sin hustru.

Som enkemand holdt Johannes Mosegaard stadig et højt aktivitetsniveau. Han spillede billard fire gange om ugen, og da han flyttede i en ældrebolig på Nørregade i Ikast, tog han gerne trapperne op til tredje sal. Ligesom han cyklede i en høj alder, før han til sidst måtte anskaffe sig en el-scooter, så han kunne komme rundt til sine mange gøremål.

Fællesskab

Næsten til det sidste spiste han fire gange om ugen i Folkekirkens Dagligstue på Møllegade i Ikast.

Her elskede han at komme for at få et godt måltid mad, kage og kaffe, men også for samværets skyld, så det var en stor sorg, da kræfterne ikke længere rakte til at komme i dagligstuen, hvor han også gerne inviterede sin familie på middag.

Den sidste måned af hans liv, boede han på et plejecenter i Ejstrupholm. Han nåede lige at se et billede af sit nyfødte oldebarn, der blev født i mandags, og som skal opkaldes efter oldefaderen, Johannes.

Johannes Mosegaard sov ind onsdag efter et langt og godt liv. Han efterlader sig en søn og en datter, fem børnebørn og to oldebørn.

brink