Trillingsgaard fylder 80: En særdeles erfaren kulturkøbmand

Ernst Trillingsgaard, tidligere direktør for Holstebro Hallen og Aalborg Kongres & Kultur Center, fylder 80 år på fredag

25. marts 2020, 15.17

Ernst Trillingsgaard skabte i 1970’erne en stærk jysk revytradition i Holstebro. Fredag fylder han 80 år og kan se tilbage på en lang række kulturelle stjerne­stunder og milepæle fra sin karriere. Foto: Pr-foto

80 Som forhenværende direktør for Musikteatret Holstebro og Aalborg Kongres & Kultur Center har Ernst Trillingsgaard gennem mere end 50 år sat de to byer på det kulturelle landkort og tiltrukket solister og ensembler fra hele verden. Det er blevet til ikke færre end 81 revyer og 4000 teater- og musikforestillinger i tiden på toppen af dansk showbizz.

Han satte sig i direktørstolen allerede som 25-årig som leder af Holstebro-Hallen, og siden da har han fastholdt og udbygget sin position som en af landets førende kulturarrangører og initiativtagere - ikke mindst da han knap 20 år senere tiltrådte som direktør i Aalborg Kongres & Kultur Center.

Skabte jysk revy-flagskib

Allerede i 1969 etablerede han Holstebro-revyen, som senere blev en stor succes med deltagelse af Danmarks største revynavne - heriblandt Bodil Udsen, Louis Miehe-Renard, Buster Larsen, Karl Stegger, Preben Kaas, Lisbet Dahl, Ulf Pilgaard og ikke mindst Dirch Passer.

- Jeg blev faktisk beskyldt for at have stjålet Dirch Passer fra hovedstaden til provinsen. Det var nemlig første gang, den store revy-kunstner spillede revy på en provinsscene. Men i virkeligheden var det lidt af et tilfælde, fortæller Ernst Trillingsgaard i en pressemeddelelse i anledning af sin 80-årsfødselsdag på fredag, 27. marts:

- Efter en teaterforestilling i København fortalte han mig, at han trængte til sommerferie og ville afslå at deltage i årets Cirkusrevy. Uden videre bagtanke anbefalede jeg ham et sommerhus ved Vesterhavet, og den idé var han varm på. Så spurgte jeg forsigtigt, om han så ikke kunne spille revy i Holstebro om aftenen, og det sagde han ja til, husker Trillingsgaard.

Holstebro-revyen blev efterhånden landets tredjestørste og et revy-flagskib, der for alvor cementerede Holstebro som et vigtigt bynavn i underholdningsbranchen.

Kulturel igangsætter i Aalborg

Som 45-årig tiltrådte Ernst Trillingsgaard jobbet som direktør for Aalborg Kongres & Kultur Center, der med et årligt besøgstal på flere end 500.000 er blandt landets største kulturelle knudepunkter og er hjemsted for store danske og internationale kongresser og messer.

Hans aktivitetsniveau gennem 32 år gjorde ham til en særdeles erfaren kulturkøbmand, inden han lod sig pensionere i 2017. Gennem årene formåede han at tiltrække internationalt kendte solister til Nordjylland, heriblandt navne som Leonard Cohen, Sting, Stevie Wonder, Andrea Bocelli, Elton John, Prince og mange flere.

Med Ernst Trillingsgaard i spidsen kunne Aalborg Kongres & Kultur Center desuden tilbyde internationale gæstespil af formater som eksempelvis Bolshoi-teatret med operaen Tosca og Scala-operaen.

De syngende træer

Med sin sans for godt kulturkøbmandskab og en vis portion nordjysk ydmyghed etablerede Ernst Trillingsgaard i 1980’erne et nyt koncept med kultursponsorater til koncerthuset. Konceptet, der senere blev anvendt mange andre steder, indebar et fast sponsorhold bestående af mere end 100 erhvervsvirksomheder, der ydede støtte og dermed muliggjorde store internationale navne og opførelser.

I slutningen af 1980’erne fik Ernst Trillingsgaard idéen til fænomenet »De Syngende Træer« som en del af Kildeparken i Aalborg, der ligger nabo til Kultur & Kongres Centret. I 1987 plantede Cliff Richard det første træ efter at have optrådt, og siden har mere end 90 verdenskendte stjerner plantet deres eget træ i parken; heriblandt Sting, Stevie Wonder, Take That, Rod Stewart, Victor Borge, Bryan Adams og mange flere.

Stjernernes træer er ledsaget af kunstnernes egen musik, som strømmer ud i Kildeparken, når forbipasserende aktiverer den ved at trykke på en knap. Fænomenet har fået stor opmærksomhed blandt millioner af kunstnernes fans, som i årenes løb har fulgt dem på sidelinjen.

Cirkusrevyen som hjertebarn

I 1985 sagde Ernst Trillingsgaard ja til at være med til at stable Cirkusrevyen på benene igen sammen med Torben »Træsko« Pedersen og Lisbet Dahl. Det viste sig at blive begyndelsen på et længere stykke dansk kulturhistorie med indtil videre 36 cirkusrevyer og kendte medvirkende skuespillere som Ulf Pilgaard, Claus Ryskjær, Niels Ellegaard, Henrik Lykkegaard og mange flere. Cirkusrevyen har gæstespillet i Aalborg 34 gange.

Desuden har Ernst Trillingsgaard taget initiativ til vinterrevyerne i Aalborg Kultur & Kongres Center - i alt 28 sæsoner - med store revynavne som Ulf Pilgaard, Thomas Eje, Niels Hausgaard, Søs og Kirsten, Flemming Jensen og Leif Maibom.

En sikker havn

Ernst Trillingsgaard blev i 1970 forlovet og 15 år senere gift med Else, som ifølge ham selv har været en uvurderlig støtte og sparringspartner i alle årene. Sammen fik de sønnen Claus, og i løbet af de senere år er der også kommet to børnebørn til.

Med til den faste familiære base hører også bevidstheden om sit ophav, som Ernst Trillingsgaard værner om.

Derfor har han taget initiativ til et museum på sin fødeø, Jegindø, med det formål at bevare fiskernes beretninger om harboøreboerne, folkeflytningen til Jegindø og bundgarnsfiskeriet. Vejen, der fører hen til museet på øen, har da også fået navnet Trillingsgaards Vej.

For sin store betydning for dansk kulturliv har Ernst Trillingsgaard modtaget flere priser og hædersbeviser; blandt andet Det Obelske Familiefonds hæderspris, Christian IV’s Laugs guldmedalje, den aalborgensiske hæderspris »Aalborgmanden«, og ikke mindst er han ridder af 1. grad af Dannebrogordenen. Fra 2002 til 2009 var han også honorær konsul for Luxembourg.

Derudover er pladsen foran Musikteatret i Holstebro - Trillingsgaards Plads - opkaldt efter ham.

Selvom Ernst Trillingsgaard runder et skarpt hjørne, er energien og aktivitetsniveauet stadig højt, og han er derfor fortsat engageret i flere musik- og teaterforeninger, ligesom han jævnligt holder foredrag.

Ernst Trillingsgaard skabte i 1970’erne en stærk jysk revy-tradition i Holstebro. Fredag fylder han 80 år og kan se tilbage på en lang række kulturelle stjernestunder og milepæle fra sin karriere. Foto: Pr-foto