Efterskole trækker bus-nitten

De 82 elever på Hestlund Efterskole er for alvor ladt i stikken, når rute 77 lukker

21. november 2018, 18.30

Elever fra Hestlund Efterskole kan fra foråret ikke længere tage bussen, når de skal hjem på weekend. Foto: Laila Kempel

bording kirkeby Man kan vælge at være blind passager i den kollektive trafik, men de 82 elever på Hestlund Efterskole kan fra april slet ikke få lov til at købe en billet.

Her bliver de nemlig helt koblet af den kollektive trafik, når Region Midtjylland lukker busrute 77 som led i en større spareøvelse i den kollektive trafik.

Begrundelsen er, at der findes andre muligheder for kollektiv trafik på den strækning, bussen kører.

Men begrundelsen holder ikke helt vand, for Bording Kirkeby bliver sat uden for busplanen uden daglig regional busforbindelse.

Bussen på rute 77 tager nemlig en lille rundtur omkring Bording Kirkeby, når den kører fra Bording mod Ikast. Og det er landsbyens eneste mulighed for at komme til Ikast eller Bording for at handle, komme til tandlæge eller læge, hvis borgeren ikke har egen bil.

Der kører godt nok en gratis kommunal skolebus, men kun på skoledage og tilpasset skolernes ringetider.

Beslutningen kommer til at ramme Bording Kirkeby og Hestlund Efterskole meget hårdt, og i øjeblikket er forstander på Hestlund Efterskole, Johannes Pedersen i vildrede om, hvad fremtiden bringer

- Jeg bliver nødt til at kontakte kommunen og finde en løsning. Vi skal sikre, at vores elever kan komme til og fra skolen. Skolens elever bruger bussen dagligt, når de tager til Ikast eller Bording for at købe ind. Vi har elever fra København og Sjælland, som tager bussen, når de skal på weekend. Deres forældre kommer ikke bare lige forbi og henter deres børn, siger Johannes Pedersen bekymret.

Skolen bruger også bussen i weekenden.

- Hvis vi beslutter at tage i svømmehallen eller på museum,er det bussen, vi bruger. Selvom det måske lyder usandsynligt, så har vi altså også elever fra familier uden bil i husstanden, siger han.

En stor udfordring

Forstander Johannes Pedersen står derfor over for en stor udfordring, når rute 77 lukker ned til foråret, og han forstår ikke, hvorfor skolen ikke er blevet direkte informeret eller hørt i sagen, da flere af afgangene på ruten er korrigeret, så det matcher skolens behov.

- Vi plejer at have et fint samarbejde med regionen og Midttrafik, så det kommer lidt bag på mig, at beslutningen allerede er taget. Det er eleverne, der kommer til at betale prisen. Skal vi finde alternative løsninger med private aktører, har vi kun et sted at hente pengene, og det er hos vores elever, siger Johannes Pedersen.

Hos kommunen er der nemlig ikke udsigt til hjælp.

Ikast-Brandes borgmester Ib Lauritsen (V) har ikke en stor pose penge at hive ud af de i forvejen reducerede budgetter.

- Rute 77 er regionens ruten. Det er en historisk og gammel rute, der har været der altid. Men nu er det slut, beklager Ikast-Brande-borgmesteren, der i øvrigt selv har bopæl tæt på Bording Kirkeby.

- Vi har holdt møde og været til konferencer, men beslutningen er taget. Regionens virkelighed er, at der skal spares 60 millioner kroner. Og det koster rute 77. Der findes muligheder for flexture. Besparelsen har byrådets bevågenhed, men vi har ikke midler til at hjælpe private skoler. Vi forsøger med vores kommunale busruter at tilgodese folkeskolerne og de øvrige uddannelser, fastlår borgmesteren.

Læs også
Læs også
Otte busruter i farezonen
Abonnement
Læs også
Bus-lukning isolerer Bording Kirkeby
Abonnement
Læs også
Læs også