198 husstande skal koge vandet: Farlige bakterier fundet i drikkevandet

198 forbrugere hos Ølstrup Vandværk, der drives af Spjald Fjernvarme og Vandværk skal koge vandet, inden de drikker det

Udgivet:03. oktober 2022, 11.19

Læsetid:2 minutter

Driftsleder Anders Elbæk oplyser mandag formiddag, at hvis man får drikkevand fra Ølstrup Vandværk, så skal man koge vandet, inden man drikker det. Foto: Tom Laursen

Jens Kristian Lynderup
Egnsredaktør| +45 96 26 37 34 | jkl@herningfolkeblad.dk
Jens Kristian Lynderup
Egnsredaktør| +45 96 26 37 34 | jkl@herningfolkeblad.dk
Kære læser. Som egnsredaktør har jeg ansvar for at dække, hvad der har interesse for læserne primært i den gamle Videbæk Kommune, men også hvad der har almen interesse i hele Ringkøbing-Skjern Kommune. Jeg sætter en ære i at komme rundt i området, finde de gode historier, og afspejle hvad området kan byde på, for at gøre os selv og andre klogere på, hvordan det er at bo her. Er der sager som trænger til et journalistisk søgelys for at bliver belyst, så er det også en vigtig del af mit arbejde. Hold dig ikke tilbage med gode tips og feedback
Se flere artikler af Jens Kristian Lynderup

6 måneder siden

Mandag morgen fik driftsleder Anders Elbæk en opringning fra Højvang Laboratorium, som straks satte ham i et beredskab for at sikre sundheden for 198 husstande i Ølstrup.

Tirsdag i den forgangne uge havde laboratoriet rutinemæssigt taget prøver af vandet fra vandværket i Ølstrup, og det var de prøver, der mandag morgen dannede grundlag for en opringning til Anders Elbæk.

- Der er fundet E-kolibakterier og kloroforme bakterier og begge med en værdi, så vi straks må skride ind og bede folk om at, hvis de tapper vand fra hanen til at drikke, så skal vandet koges, inden de drikker det, forklarer Anders Elbæk.

Læs også
<span>Travl weekend:</span> Flugtbilist stak af efter at have ramt 17-årig cyklist og kæmpe amfetaminfund i personbil <span>Travl weekend:</span> Flugtbilist stak af efter at have ramt 17-årig cyklist og kæmpe amfetaminfund i personbil
Læs også:
Travl weekend: Flugtbilist stak af efter at have ramt 17-årig cyklist og kæmpe amfetaminfund i personbil

Han tilføjer om situationen:

- Jeg tager direkte kontakt til skoler og institutioner. Det har vi en beredskabsplan for, men vi kan ikke ringe til samtlige forbrugere.

Nye prøver mandag

Anders Elbæk siger samtidig, at der mandag vil blive taget nye prøver, som vil blive dyrket i hurtigt tempo, så der kommer svar allerede tirsdag, og hvis de også viser, at der er bakterier i vandet, så vil man begynde at undersøge, hvor de kommer fra.

Er der ingen bakterier i vandet, vil alarmen blive afvist, og der bliver åbnet for forbrug igen uden anbefalinger om at koge vandet.

Der er et stort landbrug tilknyttet vandværket, og her skal landmændene ikke koge vandet, før det bruges til at give dyrene at drikke. Man skal heller ikke koge det, hvis man bruger vand til at vaske med, eller man går i bad.

Læs også
<span>Det bliver kun til et par måneder uden et bageri i Ikast:</span> Vestbyen dufter snart af friskbagt brød igen <span>Det bliver kun til et par måneder uden et bageri i Ikast:</span> Vestbyen dufter snart af friskbagt brød igen
Læs også:
Det bliver kun til et par måneder uden et bageri i Ikast: Vestbyen dufter snart af friskbagt brød igen

Det er Ringkøbing-Skjern Kommune, der står for prøvetagningen, og det var deres underleverandør, der opdagede bakterierne. Det er også Ringkøbing-Skjern Kommune, der meddeler, at vandværket skal under et særligt tilsyn og borgerne informeres.

Tager det alvorligt

Anders Elbæk siger om episoden:

- Det er klart, at vi tager sådan en besked alvorligt, det er jo sundheden, der er på spil, og vi skal følge de anvisninger, der er fra myndighederne.

- Derfor har vi også en beredskabsplan, og den følger vi. Lige nu handler det om at informere, og om at fortsætte med prøvetagningen. Når den fase er ovre, så handler det om at kortlægge, hvad, der kan være galt, og hvor forureningen stammer fra.

- Endelig kan der, hvis det fortsætter, komme på tale, at man skal iværksætte flere tiltag.