Milan Massop om sin tid i SIF: Frustrerende, smertefuldt og meningsfyldt

Efter tre år uden en eneste førsteholdskamp er Milan Massop fortid i Silkeborg IF. Nu taler han åbenhjertigt om tabet af sin ufødte datter, den alvorlige knæskade, den fejlslagne genoptræning, den store løncheck, et nej til en ophævelse af kontrakten og skænderierne med sportschefen

Udgivet:20. juni 2022, 14.16

Læsetid:13 minutter

- Jeg forlangte mere, end klubben kunne give mig, og nogle gange opstod der misforståelser om, hvad vi var blevet enige om. Hvis jeg havde været et bedre sted rent mentalt, havde jeg måske ikke opført mig på den måde, som jeg gjorde. Og hvis de havde været klar over, hvor skidt det stod til med mig, havde de måske også reageret på en anden måde, vurderer Milan Massop. Foto: Jakob Stigsen Andersen

Mathias Hove Andersen
Sportsjournalist| maa@midtjyllandsavis.dk
Jakob Stigsen Andersen
Fotograf| stigsen@midtjyllandsavis.dk

Frustrerende, smertefuldt og meningsfyldt.

Det er de tre ord, Milan Massop vælger, da han bliver bedt om at sammenfatte sin tid i Silkeborg IF.

Efter tre år forlader den skadesplagede forsvarsspiller nu klubben uden at have spillet en eneste førsteholdskamp.

Det opslidende forløb er omdrejningspunktet for afskedsinterviewet, der finder sted i den store foyer på Jysk Park.

Undervejs trasker holdkammeraterne, staben og repræsentanter fra den sportslige ledelse forbi. Enkelte spidser ører og kaster et nysgerrigt blik.

Det er nemlig ikke alle, Milan Massop har haft et godt forhold til. Det vender vi tilbage til senere.

Hollænderen er overbevist om, at SIF har et medansvar for, at opholdet blev en af de største fusere i klubbens nyere historie.

Men han retter også skytset indad.

- Er jeg skuffet? Nej. Men synes jeg, tingene kunne være gjort anderledes? Helt sikkert. Fra begge sider. Det ved de lige så godt som jeg, siger Milan Massop.

Et lavpunkt i livet

For at forstå den uønskede udvikling, skal tiden spoles tilbage til 2019, hvor den dengang 25-årige Milan Massop blev præsenteret som den nye forsvarsstyrmand i SIF.

Efter seks sæsoner i hollandsk fodbold og et ophold som anfører i belgiske Waasland-Beveren var forventningerne store. På papiret lignede Milan Massop den robuste ledertype, der kunne løfte det nyoprykkede superligahold.

Men kort efter sit indtog i SIF pådrog Milan Massop sig en bruskskade i det ene knæ. Umiddelbart efter ramte en personlig tragedie, da hans højgravide forlovede mistede parrets ufødte barn.

- Vi mistede vores datter tre-fire uger efter ankomsten, og to uger forinden var jeg kommet til skade med knæet ved en træning. Det hele blev blandet sammen, og jeg skulle forsøge at fokusere på mit comeback, mens jeg lige havde mistet et barn.

- Starten var dramatisk på grund af de private omstændigheder og den alvorlige skade. Kombinationen af de to ting bragte mig til et lavpunkt i livet, fortæller Milan Massop.

Historien om Milan Massops mislykkede ophold i SIF handler således både om fysiske og psykiske problemer.

- Jeg blev ved med at træne, fordi jeg ikke ville tænke på det, der var sket derhjemme. Men jeg passede ikke på min krop, fordi jeg fokuserede på at holde mine tanker væk fra privatlivet. De to ting påvirkede hinanden på en negativ måde, og det gjorde det kun ekstra smertefuldt, at jeg ikke var i stand til at spille, siger Milan Massop.

Måtte selv søge hjælp

Tre år senere sidder Milan Massop tilbage med en følelse af, at SIF kunne have gjort mere.

Efter gentagende opfordringer fra hustruen fandt han selv en psykolog, der hjalp ham med at bearbejde den svære situation.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Foto: Jakob Stigsen Andersen

- Jeg fik ikke den hjælp, jeg havde brug for i begyndelsen. Men jeg tror heller ikke, at folk så, hvor meget jeg led. Jeg var fanget i en nedadgående spiral, og det blev kun værre, indtil jeg på egen hånd fandt en udenfor klubben, som jeg kunne snakke med, forklarer Milan Massop.

Hollænderen håbede ellers, at SIF-staben kunne hjælpe med at finde en måde at bearbejde sorgen.

- Det er svært at sige, at jeg forventede det, men jeg håbede på det. Men på den anden side er jeg en voksen mand, og hvis jeg har brug for noget, skal jeg spørge om det. Men nogle gange ender voksne mennesker også et sted, hvor de ikke selv kan se, hvor skidt det står til. Der har man brug for, at folk hjælper, siger Milan Massop.

Hårde samtaler med Stüker

Og det stod skidt til. Det lægger han ikke skjul på. Sideløbende kørte genoptræningen på fuldt blus.

- Jeg tror, jeg var blændet af sorg, smerte, frustration og vrede. Men jeg bed smerten i mig og blev ved, indtil jeg dårligt nok kunne gå.

- Jeg gik med til klubbens fremgangsmåde for at komme tilbage, men det gik ikke fremad. Det blev kun værre med mit knæ og min mentale tilstand, husker Milan Massop.

Den fejlslagne genoptræning og selve håndteringen af knæskaden har været kilde til stor frustration.

Og så er vi tilbage ved de mennesker i SIF, som Milan Massop har haft et anstrengt forhold til.

- Jeg har haft nogle hårde samtaler med den fysiske stab. Den del var Jesper Stüker også en del af, fordi det i sidste ende var ham, der skulle sige ja eller nej til mine ønsker, konstaterer Milan Massop.

Det var bestemt ikke altid, at sportschefen og hollænderen var på bølgelængde. Men skårene er blevet klinket.

- Jeg havde ikke forventet, at Jesper Stüker og jeg ville være på så god fod her til sidst, men vi er blevet enige om at være uenige om mange ting. Jeg mener helt oprigtigt, at han er en god fyr. Jeg er bare ikke altid enig med ham, og han er bestemt heller ikke altid enig med min måde at gøre tingene på – eksempelvis min måde at reagere på eller min måde at træffe beslutninger. - Men det er helt okay. Det er ikke et problem. Når jeg rejser, giver jeg ham hånden. Jeg vil takke ham for de ting, han har gjort. Han prøvede. Det ved jeg. Det lykkedes ikke, men den slags sker, siger Milan Massop.

På stående fod kan Milan Massop stadig ikke forstå, hvordan en bruskskade i knæet kunne resultere i tre år uden førsteholdsfodbold.

- Vi finder nok aldrig ud af, om det var, fordi der blev presset for hårdt på, eller om min krop bare ikke kunne hele skaden. Men det burde være helet. Det vil altid være et mysterium, mener Milan Massop, der samtidig affyrer en bredside mod underlaget på Jysk Park.

- Jeg er stor modstander af kunstgræs. Jeg mener ikke, at en klub på SIF’s niveau burde spille på det underlag. Jeg mener ikke, det er beregnet til professionel fodbold. Men det er bare min mening.

- Kunstgræsset gjorde det ikke nemmere, men ikke desto mindre burde det ikke have været et problem at komme tilbage fra den type skade, fastholder Milan Massop.

Hævede en tårnhøj hyre

Bemærkningen om, at SIF pressede hårdt på under genoptræningen, kan i hollænderens optik hænge sammen med, at han havde en høj månedsløn, som klubben forventede et output af.

- Selvom løn ikke burde betyde noget, så gør den det alligevel altid. Det er faktisk ligegyldigt, hvilken profession du har. Jeg var placeret meget højt i klubbens lønhierarki. Det er ikke en hemmelighed. Jeg tror, det gjorde klubbens frustration større.

- I begyndelsen fik det nok klubben til at presse mere på, end man skulle have gjort. Men igen må jeg også bare sige, at jeg selv skulle have været mere klar i spyttet. Jeg skulle have sat grænser og sagt, at der var nogle ting, jeg ikke ville gøre, fordi det gjorde for ondt, erkender Milan Massop.

Overraskende nok var det ifølge Milan Massop først sent i forløbet, at parterne indledte en reel dialog om at ophæve kontrakten.

- Den første gang, hvor vi rigtig talte om det, var i vinter. De kunne godt se, at det ikke gik, men jeg var også langt fra at kunne træne i en anden klub.

Artiklen fortsætter under billedet ...

SIFs første træning i 2020.Foto: Jakob Stigsen Andersen

- Ved at blive kunne min søn gøre sit skoleår færdigt. Jeg havde også en god løn, og min kone var glad for at være her. Så hvorfor skulle jeg ophæve? Der var ingen fordel i det for mig. Men på den anden side kan jeg godt forstå, hvorfor de gerne ville, siger Milan Massop.

Skulle der sidde en enkelt SIF-fans og tænkte, at hollænderen har drænet klubkassen i tre år uden at løfte en finger, er Milan Massop klar med et modsvar.

- Jeg tror ikke, der er mange, som kunne finde på at sige det. Men skulle der alligevel være nogle, så skulle de have set, hvor stor en indsats jeg har gjort for at forsøge at være i stand til at spille for denne klub. De skulle se, hvor meget smerte, jeg har gennemgået. Jeg har ikke været i stand til at lege med mine børn udenfor i to år. Det ønsker jeg ikke for nogen.

- Jeg er ret sikker på, at jeg er den, der har trænet mest af alle spillerne her i klubben, og jeg er også den, der har haft færrest fridage, siger han.

Håber på en frisk start

På det mentale plan er Milan Massop et meget bedre sted i dag, og han er også blevet far for anden gang, så han nu har to sønner - en på seks og en på halvandet.

- Jeg tror, folk lærer mest, når tingene ikke går, som man gerne vil, og der opstår udfordringer. Dem har jeg haft mange af her. Det gælder ikke bare mig, men også min familie. På den måde har det været meningsfyldt, siger Milan Massop.

Selvom opholdet i Silkeborg blev en sportslig deroute, havde han ikke været det foruden.

- Jeg har lært på den hårde måde, at man ikke kan planlægge alt her i livet, og at man ikke skal tage ting for givet. Hvis man er så heldig, at man er rask og glad, betyder resten ikke ret meget, mener Milan Massop.

Han har ikke taget stilling til, om fodboldkarrieren skal have et nyt skud, selvom knæet er i bedring.

- Lige nu er vi optimistiske og tilfredse med de ting, som jeg kan. Men der er stadig spørgsmålstegn, og vi har ikke alle svarene, fordi jeg ikke trænede med holdet i den sidste tid. Jeg håber på en frisk start, og forhåbentlig venter der nogle spændende år forude, siger Milan Massop.

Lærerigt for begge parter

I sidste ende håber han, at forløbet har været lærerigt for begge parter.

- Vi har talt meget om det, vi har diskuteret, og der har været dårlige tider. Men det er kun godt, fordi det hjalp mig med at komme af med mine frustrationer, og samtidig lærte jeg mere om verden. Måske lærte klubben også nogle ting undervejs, og måske har det hjulpet dem i forhold til den næste case, hvor en anden spiller havner i en lignende situation.

Foto: Johnny Pedersen/Ritzau Scanpix

- Mange gange glemmer klubberne, at spillerne også er mennesker. Man kan kæmpe med fysiske ting, men det gælder også mentalt, og nogle gange er den sidste del den vigtigste. Jeg synes, klubberne burde bruge mere tid og flere kræfter på at udvikle det enkelte menneske. Det gælder både i gode og dårlige tider, vurderer Milan Massop.

Hollænderen håber, at folk i og omkring Silkeborg IF vil huske ham som et ærligt og respektfuldt menneske. Derfor smækker han heller ikke med døren.

- Hvis min søn kommer til mig om et år eller to og siger, at han gerne vil tilbage til Silkeborg for at se SIF spille eller besøge sine gamle venner, så vil jeg gerne være i stand til at træde ind i dette lokale og kunne give folk hånden - og i det hele taget være sikker på, at de åbner døren for mig, forklarer Milan Massop.

SIF-boss: Vi gjorde vores bedste

Sportschefen i SIF kan ikke gå i detaljer omkring personfølsomme oplysninger, men han føler, klubben forsøgte at hjælpe Milan Massop.

- I forhold til den psykologiske del kan jeg kun sige, at vi selvfølgelig var klar over, at det var voldsomt. Jeg synes i al beskedenhed, at vi prøvede at bakke op, og det gælder også i forhold til de menneskelige ting, vi kunne gøre i den periode, siger Jesper Stüker.

En anden del af kritikken går på behandlingen af den bruskskade i knæet, som Milan Massop pådrog sig få uger inden den personlige tragedie.

- Vi ønskede at give Milan et fuldt tilbud om support indenfor de rammer, som vi har. Men der var en uenighed om, hvordan det skulle være, og Milan har en anden relation, som han har lyttet meget til.

- Derfor gav vi ham også lov til at tage til Holland i en lang periode, så han fik muligheden for at blive behandlet der, fortæller Jesper Stüker.

Klubben efterkom altså hollænderens ønske om genoptræning i hjemlandet, men resultatet udeblev.

- Vi har været langt omkring - både med selve behandlingen og diagnosticeringen. Han har også gået andre veje, hvor det hele har været lagt over i nogle andres hænder. Men på trods af det er han ikke kommet tilbage, konstaterer Jesper Stüker.

»Det har intet på sig«

Den mest opsigtsvækkende kritik er Milan Massops udtalelser om, at hans placering i toppen af klubbens lønhierarki fik SIF til at forcere genoptræningen og presse for meget på for at få ham hurtigt tilbage på grønsværen.

- Det har intet på sig. Det kan jeg klart sige. Der er ikke nogen, som kigger på spillerens lønseddel i forhold til genoptræningen, siger Jesper Stüker, der understreger, at sundhedssektoren altid søger den rette balance.

- Vi har absolut ingen interesse i at forcere noget, så spilleren er ude i lang tid, påpeger Jesper Stüker.

Den langtidsskadede forsvarsspiller beretter om hårde snakke med den fysiske stab og løbende diskussioner med sportschefen.

- Jeg er hverken læge eller fysioterapeut, og derfor er det også ret usædvanligt, at jeg har været med omkring det. Men det var jeg, fordi der var en uenighed om, hvilken vej man skulle gå. Ellers er det noget, vores sundhedssektor klarer, fortæller Jesper Stüker.

- Jeg siger absolut ikke, at vi er fejlfri. Milan har begået fejl, hvilket han også selv siger, men det har vi også. Det vil man komme til i så langt et forløb.

- Jeg tænker, vi har et lille medansvar. Selvfølgelig har vi det. Men vi gjorde vores bedste, og det gjorde Milan også. Det vil jeg vædde med, tilføjer Jesper Stüker.

SIF-bossen fortryder ikke klubbens fremgangsmåde, men det usædvanlige forløb tages ikke desto mindre til efterretning.

- Det er ikke sådan, jeg sidder tilbage og tænker, at vi skal gøre tingene helt anderledes en anden gang. Men vi holder evalueringsmøder med vores sundhedssektor hvert halve år, og det er ved at være tid til, at vi skal gøre det igen. Der kommer vi nok også til at runde Milan Massop af og se på hele forløbet, fortæller Jesper Stüker.

Parterne er blevet enige om at være uenige, og derfor vil døren til Jysk Park også være åben for Milan Massop i fremtiden.

- Han er en type, hvor bølgerne kan gå højt en gang imellem, men han kommer hurtigt ned igen. Der er ikke ødelagt noget, og vi kan også have det godt med hinanden fremover. Han er meget velkommen her, understreger Jesper Stüker.

SIF-træning med blandt andre den nye forsvarsspiller Milan Massov.Foto: Jakob Stigsen Andersen