Læseeksperter: Karaktererne kalder på mere læselyst

En 9. klasseselev i Ikast-Brande Kommune scorer i gennemsnit karakteren 5,9 i læsning. Ifølge to læseeksperter er vejen til bedre karakterer brolagt med et større fokus på læselyst

24. juli 2020, 11.04

Man kan gøre en del for at fremme barnets læselyst. Lad blandt andet barnets interesser være med til at styre valget af bøger. Foto: Privatfoto

IKAST-BRANDE Der er et stykke vej til topkaraktererne i læsning for den gennemsnitlige 9. klasseselev i Ikast-Brande Kommune.

Med en samlet 52. plads blandt landets 98 kommuner scorer en elev fra Ikast-Brande Kommune i 9. klasse i snit 5,9 i karakter for deres evne til at læse.

Ifølge to læseeksperter er der god grund til at styrke læselysten hos kommunens børn og unge. Og især i sommerferien hvor mange børn bliver dårligere til at læse, fordi de ikke øver sig.

Tænk på underholdningen

- Læsning bliver ofte talt om som en pligt eller en lektie, og det kan være demotiverende for mange børn. Det er meget mere vigtigt med et indhold, børnene har lyst til at læse om. Pligten i sig selv er sjældent en langtidsholdbar motivation for barnet, siger læsevejleder Kristina Kristensen fra Læsekarrusellen.

James Tavendale, der er redaktør for mere end 1000 bøger til børn mellem 4 og 10 år på læsesiden pickatale.dk, understreger, at forældre i Ikast-Brande Kommune skal tænke mere underholdning ind i børnenes bogvalg.

- Ønsker du en større læseglæde hos dit barn, er det vigtigt at sørge for underholdende læsestof. Børn drives nemlig af lyst, så er bogen kedelig, er der ingen motivation. Vi oplever hos os, at der bliver læst mange Marvel-bøger, hvor der er underholdende superhelte og -skurke, siger James Tavendale.

Fire gode råd

De to læseeksperter har samlet fire råd til forældre, der ønsker at fremme deres barns læselyst i ferien.

Lad dit barns interesse styre bogvalget. Børn er spontane og kan lide bøger om populære emner og figurer, som de kender fra deres hverdag. Finder de en bog, de kan lide, vil de typisk gerne læse flere af den slags, så det kan være en fordel at gå i gang med serier og have adgang til et stort udvalg af bøger.

Læs teksten højt for dit barn med en skuespillerstemme, så dit barn kan leve sig ind i historien. Højtlæsning udvider ordforrådet og fremmer børnenes forståelse af, hvad de læser, hvilket igen virker positivt på deres lyst til at læse. Peg på ordene, når du læser dem, uden at det går ud over det naturlige flow. Hvis du har en læse- eller lydbogsapp med oplæsning af teksten, samtidig med at ordene highlightes, kan barnet selv følge med i teksten.

Forstår dit barn handlingen? Nogle børn bruger så mange kræfter på at få bogstaverne til at blive til lyde, at de ikke lægger mærke til handlingen. Men det er afgørende for dit barns læselyst, at han eller hun forstår historien, så tal med dit barn om indholdet. Ved nogle læseapps er der små test eller quizzer om handlingen, som kan hjælpe forståelsen på vej. Klikbare illustrationer hjælper også barnet til at forstå historien med andre af dets sanser.

Gør læsning til en rutine. I en lang sommerferie smelter dagene sammen, og mange børn ender foran skærmen. Men børn elsker at opretholde rutiner, og læsning er en rutine - der tilmed styrker ordforrådet og barnets skolegang.

Lad læsningen blive til en fast rutine. Foto: Privatfoto