Anders Kühnau: Stram økonomiaftale betyder presset regionsbudget i 2021

Trods økonomiaftale er der stadig usikkerhed om næste års budget

3. juni 2020, 13.21

Regionsrådsformanden i Region Midtjylland, Anders Kühnau, havde forventet mere af aftalen mellem regeringen og regionerne for næste års budget. Foto: Henrik Ole Jensen

MIDTJYLLAND Aftalen mellem regeringen og regionerne for næste års budget giver et løft i økonomien på 1,3 milliarder kroner på landsplan - heraf 290 millioner kroner til Region Midtjylland.

- Aftalen er en af de bedre i regionernes levetid, men den er stram. Jeg havde forventet mere, fordi udgifterne er rigtigt store. Vi bliver stadig flere ældre med behov for behandling og pleje i sundhedsvæsenet. Og et område som medicinudgifter stiger fortsat, både når det handler om hospitalsmedicin og den medicin, som borgerne køber på apoteket med tilskud. I Region Midtjylland forventer vi at afsætte ekstra 330 millioner kroner alene til medicin, siger Anders Kühnau (S), regionsrådsformand i Region Midtjylland, i en pressemeddelelse.

Selv om økonomiaftalen nu er i hus, er der fortsat usikkerheder om næste års budget. Først til august vil det stå klart, hvor stor den statslige finansiering - det såkaldte bloktilskud - bliver. Bloktilskuddet udregnes på baggrund af demografiske og socioøkonomiske kriterier og kan svinge med mange millioner kroner.

- Jeg vil arbejde målrettet for at undgå besparelser i 2021. Herunder vil jeg gerne holde fast i regionsrådets intention fra sidste års budgetforlig om at kunne tilføre AUH de resterende 60 millioner kroner, siger Anders Kühnau i pressemeddelelsen.

Mens der er skuffelse over rammen til drift, glæder regionsrådsformanden sig over, at regionerne har fået lovning på, at udgifter til covid-19 bliver dækket.

- Vi kan også se frem til, at vores ramme til anlæg betyder, at vi kan gå videre med den investeringsplan, som regionsrådet har arbejdet med. Her er der tale om nybyggeri, vedligeholdelse og medikoteknik og dermed om at sikre gode rammer og det rigtige udstyr til patienterne, udtaler regionsrådsformanden.