Skal der aflives syge mink eller et helt erhverv?

15. oktober 2020, 14.24

Jens-Bernhard Knudsen og Anne Marie Søe Nørgaard. Foto: PR-foto

MINK Lige nu sker der i kampen mod corona aflivning af hele minkbesætninger flere steder i landet også her i landsdelen. Mennesker og folkesundhed kommer altid først, i forhold til det må der naturligvis bakkes op om de nødvendige tiltag.

De smittede besætninger slås ned - men samtidig sker der aflivning af raske mink i hundredtusindvis inden for en radius af 7,8 kilometer fra smittede besætninger. Det vil - med den hastighed, det foregår med lige nu - tage flere måneder. Hvorfor overvejer man ikke at lade de raske minkbesætninger leve under skarp overvågning for smitte, indtil de i løbet af få uger kan pelses på normal vis?

Danmark er verdens største eksportør af minkskind. Mange års avlsarbejde ligger bag den høje kvalitet, som dansk pelsproduktion er kendt for.

Hvis staten forsætter den valgte strategi med at slå både raske og syge mink ned, er det et spørgsmål, om erhvervet kan overleve?

Regeringen kan selvfølgelig beslutte at se bort fra de mange arbejdspladser og den indtjening, det vil koste. En indtjening, som indiskutabelt også har betydning for samfundsøkonomien til velfærd.

Derfor håber vi da også, at fødevareministeren har fået stillet alle de kritiske spørgsmål i ministeriet og de styrelser, som rådgiver ham.

Er den økonomiske kompensation, de ramte familier får, rimelig og stor nok? Raske besætninger kompenseres med 100 procent, mens smittede minkfarme må nøjes med 20 procent. Fødevareminister Mogens Jensen (S) har begrundet den store reduktion i erstatning til syge avlsdyr, at der skal være et incitament for landmanden til at holde smitten ude. Tak for tilliden, minister. Det er ganske simpelt en uartighed ikke blot over for minkavlerne, men mod alle landmænd, der hver dag som det første og sidste passer og plejer deres dyr.

Lige nu er der rigtig mange familier på minkfarmene, der er holder vejret. De ved ikke, om de er købt eller solgt, og de må leve med risikoen for at se deres livsværk og indtjening forsvinde. Det er tungt at høre beretningerne og fortvivlelsen.

Alt dette sagt også med fuld bevidsthed om, at rigtig mange andre erhverv og medarbejdere lige nu også er eller har været ramt af de økonomiske og menneskelige omkostninger, coronavirussen har.

Vi skal tage corona-smitten alvorligt med de beslutninger, der er nødvendige for at sikre befolkningens sundhed, men det skal ske på et oplyst og fornuftigt grundlag, og de mennesker, der rammes hårdt af sanktioner og indgreb på deres erhverv og livsgrundlag, skal have retfærdig kompensation.

Det er det, der skal sikre, at vi også i fremtiden har erhverv og arbejdspladser, der kan sikre den indtjening, som skaber velfærd for os alle.

Læs også
Det går for langsomt: Minkbranche og myndigheder efterlyser samarbejde om aflivning
+Abonnement
Læs også
Fødevaremininster Mogens Jensen (S): Situationen er meget alvorlig for minkbranchen
+Abonnement