Standpunkt: Testkapaciteten skal passe til behovet

16. juni 2021, 10.21

Vibeke Larsen. Foto: Henrik Ole Jensen

Det var lige før, at der var flere podere og opsynsfolk end testpersoner til stede i og omkring covid-19-testcentret i Holing i det nordlige Herning i går eftermiddag.

Mandag var der ingen kø på coronaprover.dk, og vi kunne vælge og vrage mellem ledige tider både morgen, middag, eftermiddag og aften alle ugens dage, hvor der jo er åbent hele 10 timer dagligt.

Så derhjemme bestilte vi begge en pcr-testtid klokken 16.10 tirsdag.

Vi har godt nok begge fået første vaccinestik. Men vil alligevel lade os teste af og til, i al fald indtil vi er fuldt vaccineret. Til trods for at vi naturligvis regner med, at vaccinen allerede virker - selv om vores første stik godt nok ikke har været flashet på Facebook.

De seneste mange gange, vi har været til pcr-test, er vi nærmest gået lige igennem uden kø og ventetid og har haft det hele overstået på fem minutter. Mens de mange podere har spejdet langt efter »kunder i butikken«.

Billedet var det samme i går. Der var meget få mennesker til test. Og mange rare mennesker til at tage sig af os.

Sådan er det åbenbart mange steder. Ifølge DR er antallet af gennemførte pcr-test faldet med 42 procent på fire uger, og antallet af lyntest er faldet med 17 procent.

I den seneste uge har lidt over 100.000 danskere om dagen fået foretaget en pcr-test. Men den nuværende testkapacitet er på 170.000 daglige test. Ved siden af alle lyntestene.

Så de dage er heldigvis ovre, hvor testkapaciteten desværre langt fra var gearet til smitteniveauet, befolkningens behov og myndighedernes krav til os.

Nu er vi et andet sted. Smittetallene er lave, og mange er vaccineret og har ikke brug for test trods fortsatte krav mange steder om fremvisning af gyldigt coronapas.

Derfor vil det give rigtig god mening at få test-beredskabet skaleret ned til det, der er nødvendigt.

Det er jo rasende dyrt og koster astronomiske summer hver eneste dag at holde dette enorme testapparat kørende. Så vi skal naturligvis ikke opretholde mere, end der er behov for. Og når det er så tydeligt, at flere testcentre har for lidt at lave i en del af deres åbne timer, så skal ansvarlige politikere ændre strategi.

Flere partier i Folketinget presser da også i øjeblikket på for at få tilpasset testkapaciteten. For selv om coronapasset først udfases til efteråret, så er der jo rigeligt med testmuligheder for dem, der fortsat skal testes.

Ifølge Justitsministeriets skriftlige svar på DRs henvendelser om sagen, så vil »testindsatsen løbende blive tilpasset efterspørgslen og dermed nedskaleret, efterhånden som flere bliver vaccineret, og efterspørgslen efter test falder«.

Ja, netop. Det er jo præcis, hvad der sker i denne tid. Flere og flere bliver vaccineret, og efterspørgslen falder. Så der er ingen grund til at vente med den løbende tilpasning af testindsatsen.

Regeringen bør lytte til blandt andre Radikale Venstre, Venstre og Enhedslisten, som efterlyser handling nu og en tilpasningsplan, der er på plads inden sommerferien. Alt andet er et voldsomt spild af penge og ressourcer.

Husk at du kan dele dine tanker omkring testkapaciteten i debatmodulet under denne uges Standpunkt.

Læs også
Standpunkt: Turist på egen egn her i sommertiden

Indlæser debat...