Hammerum-pigen har fået en søster

Et unikt og pepitaternet fund har i næsten 30 år gemt sig på Museum Midtjyllands magasiner

Udgivet:28. november 2022, 09.56

Læsetid:3 minutter

Det minutiøse arbejde med at grave hemmelighederne frem foregår netop nu på konserveringscentret i Vejle. Her ses konservatorerne Signe Nygaard og Gerd Niebrich. Foto: Museum Midtjylland

1 år siden

HERNING/HAMMERUM På Museum Midtjylland har der i 30 år gemt sig en skat i magasinet.

Museets arkæologer gjorde i 1993 et helt unikt fund, som viste sig at være et af Danmarks bedst bevarede tekstile oldtidsfund: Hammerum-pigen, som er et helt unikt også i international sammenhæng.

- Ved udgravningen i 1993 fremkom flere grave, som blev taget hjem som præparat, så det kunne blive gravet færdigt ud på et senere tidspunkt. En af nabogravene til Hammerum-pigen indeholdt et stort trætrug, der var blevet brugt som kistelåg. Graven blev røntgenfotograferet, men der kunne ikke ses tekstil i graven, forklarer Kristine Holm-Jensen, der er direktør for Museum Midtjylland, i en pressemeddelelse.

Museet konserverede og bevarede trætruget på magasinet til senere udstilling. Men for nogle år siden blev det besluttet ikke at bruge trætruget til udstilling alligevel.

Derfor gav museets arkæologer sig til at udgrave og dokumentere det. Og helt mod forventning viste det sig, at der faktisk er tekstil under truget - og rigtig meget endda. Så udgravningen blev udsat, til der var økonomi til at lave en grundigere undersøgelse.

2000 år gammelt

Lige nu er Museum Midtjylland i samarbejde med Konserveringscentret i Vejle i gang med en forundersøgelse af fundet for at få et overblik over, hvad der helt konkret befinder sig i graven, og det har vist sig, at graven efter alt at dømme gemmer på mere, end museet havde turdet håbe på.

Der er tale om en usædvanligt velbevaret grav, som kan gøre os meget klogere på midtjydernes liv og hverdag i jernalderen.

- Det er sjældent at finde så velbevaret tekstil, der er næsten 2000 år gammelt. Her i landet er der kun fundet få dragter fra mosefund og enkelte dragter, som er fundet i forholdsvis komplet stand i grave. Et af dem er Hammerum-pigen, og at der nu også viser sig at være tekstil i en af nabogravene, rummer et stort potentiale for at perspektivere den viden, vi allerede har. Vi håber at blive klogere på, hvem de almindelige mennesker var i jernalderen, siger Kristine Holm-Jensen.

Pepitaternet dragt

I den nye grav er der indtil videre fundet et lag plantestængler, det må være et lag af planter, som har foret gravbunden, inden den døde blev lagt ned.

- Allerede nu viser de arkæologiske undersøgelser, at den afdøde er begravet i en pepitaternet dragt, som er vævet af uld. Vi kender tern og striber i jernaldermoden, men uldstof med røde pepitatern er kun sjældent fundet. Det viser os, at selv almindelige mennesker i jernalderen må have været mode- og kvalitetsbevidste og i det hele taget brugte en del ressourcer på deres udseende.

- Vores scanninger viser, at der som minimum befinder sig endnu et tekstil i graven, og vi er selvsagt meget spændte på, hvad det er. Derudover kan vi allerede nu konstatere, at Herning, der er kendt som epicenter for tekstilindustri i nyere tid, nu også kan bidrage med væsentlig ny viden om jernaldermenneskets tøj. Vi glæder os meget til de videre undersøgelser af fundet, fortæller Kristine Holm-Jensen.

Den pepitaternede dragt blev fundet ved siden af Hammerum-pigens grav. Foto: Museum Midtjylland

Indlæser debat