Ugen på tryk: Lokale nyheder er vigtige for det lokale demokrati

12. september 2021, 09.44

Chefredaktør Vibeke Larsen. Foto: Henrik Ole Jensen

Kære læser! Du har sikkert bemærket, at der i Herning Folkeblad i går og i dag er to siders landsdækkende borgmesteropbakning til de lokale og regionale mediehuse.

Borgmestre fra store dele af landet er gået sammen om en fælles opfordring til Folketinget om at bakke op om de lokale medier, fordi medier af eksempelvis Herning Folkeblads slags er vigtige for det lokale demokrati og for sammenhængskraften i lokalområderne.

Borgmestrene opfordrer politikerne på Christiansborg til at få sat gang i de medieforhandlinger, der flere gange er udskudt.

De opfordrer til, at Folketinget styrker de lokale og regionale medier, som har en vigtig rolle i det lokale demokrati. Og at det sker via en bred medieaftale, der gælder over en længere periode og giver medierne arbejdsro til videreudvikling af indhold og forretningsmodeller.

I Mediehuset Herning Folkeblad er vi stolte over, at vi som 152-årig selvstændig medievirksomhed fortsat er i stand til at betjene lokalområdet med nyheder, inspiration, information, underholdning og debat.

Men vi lægger ikke skjul på, at vi har brug for opbakning til fortsat at kunne operere og udvikle os i et mere og mere presset marked. Hvor amerikanske techgiganter som Facebook og Google har totaldominans og bliver rigere og rigere, mens de æder folks tid, opmærksomhed og penge - og flytter vores annonceindtægter ud af landet. Men hvor viden om, deltagelse i og interesse for vores lokalområder er fuldstændig ligegyldigt for deres milliardforretninger.

I modsætning til søgemaskiner og såkaldte sociale medier, så interesserer lokale medier sig oprigtigt for de lokalområder, vi er en del af og dækker.

Vi skal holde øje, holde med, holde ved og holde af.

Vi skal være med til at kitte det hele sammen og formidle information, viden, ideer og stolthed mellem de forskellige aktører i lokalområdet, som i fællesskab skaber de samfund, vi gerne vil bo og leve i.

Og som sammen sikrer lokaldemokratiet de bedste vilkår.

Men det er ingen naturlov, at et område har lokale eller regionale medier.

Mange steder i udlandet - og desværre også i Danmark - er der allerede opstået deciderede nyhedsørkener.

Det er områder, hvor der ikke er nogen lokale medier tilbage til at dække lokallivet, de politiske beslutninger og konsekvenser, skrive om områdets erhvervsliv, kultur, uddannelse og sport, byernes udvikling og udfordringer samt sætte spot på succeshistorier og problemer - eller bringe borgerne sammen og tage pulsen på lokalsamfundet.

Det er borgmestrene bag opfordringen fuldt ud klar over.

De ved, at det vil føre til ringere kår for det lokale demokrati, hvis der ikke længere er lokal eller regional nyhedsdækning.

Derfor kommer borgmestrene - blandt andre Hernings borgmester Dorte West (V), Ikast-Brandes borgmester Ib Lauritsen (V) og Ringkøbing-Skjerns borgmester Hans Østergaard (V) - nu med dette vigtige budskab til Folketinget.

Tak for opbakningen!

Kære læser - også en stor tak til dig for opbakningen til dit lokale mediehus.

Hver gang du køber og læser din avis, abonnerer på vores online-nyheder, hører vores radio eller køber vores annoncer eller reklamer, så er du med til understøtte vores eksistens og dermed med til at sikre en fortsat lokal nyhedsdækning her i lokalområdet.

Tak!

Indlæser debat...