Kommunen udgiver naturhæfte: Vil gøre børnene til naturhelt

Naturhæfte skal give børn og voksne inspiration til at komme ud i naturen - og lyst til at passe bedre på planter og dyr

7. oktober 2021, 13.04

Naturhelt-hæftet byder på masser af inspiration og gode ideer til aktiviteter i naturen - til bl.a. Karla (ni år) og Kornelius (seks år). Foto: PR-foto

RINGKØBING-SKJERN I Danmark er der 10,5 timers forskel på den korteste og den længste nat.

Det er en af de nyttige informationer, man kan hente i det 40 siders naturhæfte, som nu er distribueret ud på alle kommunens biblioteker.

Her kan hæftet hentes gratis i det antal eksemplarer, man har brug for - eller børn til, og når børnene har udfyldt hæftet og afleverer det tilbage, som i det her tilfælde bare betyder, at de viser det udfyldte hæfte til bibliotekaren, får de en nøglering som bevis på, at de er blevet udnævnt som naturhelte.

Det oplyser Ringkøbing-Skjern Kommune i en pressemeddelelse.

Opfordring til børn

Naturhæftet, der kort og godt hedder »Naturhelt« og - naturligvis - er trykt på bæredygtigt genbrugspapir, opfordrer børn og deres voksne til at gå ud og opleve naturen - og til for eksempel at sove i naturen, i telt i haven, i shelter eller under åben himmel på stranden.

Afhængigt af, hvor stor en syvsover, man er, er informationen om nattens længde derfor ikke helt overflødig, når man skal lægge planer for, hvordan man bliver en naturhelt.

Bortset fra overnatningen i det fri kommer man ikke sovende til titlen som naturhelt. Hæftet byder på opgaver i naturen som for eksempel gå en tur i mørket uden lys og lygte, kigge på stjerner og lave mad på bål.

Forståelse for naturen

Herudover opfordres børn og forældre til at gå ud og nyde regnvejret, mærke dråberne, dufte til den regnfriske luft og hoppe i vandpytter.

- Med hæftet vil vi gerne give børn og voksne inspiration til at opdage naturen og få en forståelse for alle de ting, man kan foretage sig i naturen. Vi tror på, at en større viden og forståelse for naturen er med til at sikre, at vi passer bedre på planter og dyr, forklarer Sophie Walseth Albæk, naturmedarbejder i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Med opskrifter på fuglekugler og insekthoteller - og opfordringer til at indsamle affald i naturen og til at så blomster eller plante et træ og se det gro, lærer naturheltene da også at gøre gode ting for naturen gennem hæftet.

Naturhelt-hæftet, der blandt andet også fortæller, hvor og hvornår man må sove ude, plukke og samle ting i skoven og lave bål, er udarbejdet i et samarbejde mellem Ringkøbing-Skjern Kommunes Kultur, Natur og Fritids-afdeling og Sundhedscenter Vest. Sundhed og natur hænger nemlig uløseligt sammen.

- Vi ved, at mange har nogle rigtig gode oplevelser i naturen. Men vi ved også, at mange er lidt usikre på, hvad de må, og hvad de skal finde på at lave, når de kommer ud i naturen. Dem vil vi gerne hjælpe lidt på vej med naturhelt-hæftet, tilføjer hun og understreger, at hæftet kan bruges på flere niveauer, og derfor også kan inspirere folk, der har et indgående kendskab til naturen.

Indlæser debat...