Læserbrev: Vi skal styrke den kollektive trafik i landdistrikterne

Udgivet:14. september 2023, 13.04

Læsetid:2 minutter

Hans Kristian Skibby.

Hans Kristian Skibby
folketingsmedlem for Danmarksdemokraterne

TRANSPORT Flere regionale medier fordelt over hele landet har i forbindelse med det fremlagte finanslovsforslag fra SVM-regeringen beskrevet en række udfordringer med fremtidens vilkår for regionale busruter i mellem mindre provinsbyer - og de mange landdistrikter. Der bor samlet set omkring en million borgere i områderne, så det kan have vidtgående konsekvenser, såfremt staten og regionernes trafikselskaber ikke finder sammen om gode løsninger.

Alt for mange borgere i landdistrikterne oplever, at den kollektive trafik bliver forringet år efter år. Der er grundlæggende et behov for at fremtidssikre en model for, hvordan den kollektive transport kan indrettes og tilrettelægges, så den kan løfte danskernes behov særligt ude i landdistrikterne.

Regeringen har med sit finanslovsudspil de facto fjernet 125 millioner kroner i puljen til kollektiv trafik, så den fremover kun vil give omkring 100 millioner kroner. Det er under al kritik, når man ved, at ruterne gradvis udsultes og til sidst lukker, da den samlede økonomiske ramme i de regionale trafikselskaber mindskes år for år. Alt i alt mangler de regionale trafikselskaber nu 880 millioner kroner for at fastholde det nuværende serviceniveau i 2024, hvilket også fik interesseorganisationen Trafikselskaberne i Danmark til at kalde situationen »en ond spiral«.

For det er jo logik for perlehøns, at når servicen og busruterne falder fra hinanden år efter år, ja så siver passagererne naturligvis over på individuelle løsninger. De kan jo ikke andet!

Netop denne problemstilling adresserer Danmarksdemokraterne i vores eget finanslovsudspil. Der er behov for, at vi investerer i den kollektive trafik i landdistrikterne, det styrker infrastrukturen i hele landet og binder Danmark bedre sammen. Derfor vil vi øremærke yderligere 150 millioner kroner til at forbedre den offentlige transport i landdistrikterne. Med Danmarksdemokraternes ekstra penge vil der samlet være sat 250 millioner kroner af til at styrke den offentlige transport i landdistrikterne hvert år. Det er faktisk en rigtig god investering, som kan sikre, at landet ikke knækker mere og mere over imellem land og by!

Deltag i samtalen

Hej, jeg hedder Jacob Hove og er debatredaktør. Ønsker du at deltage i en aktuel samtale eller starte en ny, så er du meget velkommen til at sende mig dit synspunkt i en mail på debat@herningfolkeblad.dk Husk at du også altid kan skrive en kommentar i vores online debatmodul, som du finder herunder

Indlæser debat