Væk med gakkede afgifter

Udgivet:27. oktober 2022, 12.51

Læsetid:2 minutter

Dennis Flydtkjær. Foto: PR-foto

Af Dennis Flydtkjær folketingsmedlem for Danmarksdemokraterne

11 måneder siden

AFGIFT Det diskuteres ofte i Danmark om en bestemt skat skal stige eller falde. Oftest har vi afgifter på ting, for at adfærdsregulere danskerne til at leve på en bestemt måde eller for at gavne eksempelvis sundheden eller miljøet. Men hvad med de alle gakkede afgifter, som ikke giver mening? I Danmarksdemokraterne vil vi kæmpe for at få afskaffet gakkede afgifter.

Vidste du for eksempel, at der er afgift på luften i softice? Softice laves ved, at man tager en grundmasse som maskinen puster op med luft, så man får en fyldig softice. Da det er det færdige produkt man betaler afgift af, så betyder det også, at man faktisk betaler afgift af luften, som pumpes i.

Der er afgift på alkohol, hvilet giver mening, da det er usundt, men vidste du, at der er afgift på boblerne i en flaske mousserende vin? Reglerne siger, at hvis der er tre bars tryk ved 20 grader, så er der en tillægsafgift. Altså beskattes luftboblerne i en flaske billig Asti. Regeringen har yderligere indført at udover trykket i flasken, så bliver afgiften også pålagt, hvis flasken har en champagneprop lukkeordning. Det vil sige at der på selv en alkoholfri børnechampagne pålægges en tillægsafgift. Det er da skørt.

Der er afgift på is, når du køber den i frossen tilstand. Køber du derimod frys-selv-is, så er der ingen afgift på. Forskellen er blot, om du køber den frossen eller fryser selv. Hvad er mon mest usundt?

Der er ikke afgift på pinden, som man holder en is med. Køber du derimod en is i bæger, hvor pinden medfølger, så er der afgift på pinden.

Der er engangsserviceafgift på pølsebakker, men får den en længde/diameter på mere en 33 cm, så er det ikke længere en tallerken eller pølsebakke men et fad, som der ikke er afgift på.

Der er ikke afgift på pindemadspinde og sugerør, men bruger du derimod en drinkspind, så er det noget værre miljøgriseri, og derfor pålægges drinkspinden afgift.

I den seneste valgperiode har venstrefløjen virkelig været kreative. Der kommet afgift på smartphones, streamingtjenester, regntøj, ringbind, ovenlysvinduer, badeforhæng, rullegardiner, tape. Selv dit overtræk til grillen har fået en afgift.

Listen med gakkede afgifter er desværre rigtig lang, så der er virkelig brug for Danmarksdemokraterne til at få ryddet op. Kan en afgift ikke forklares, så kan den ikke forsvares.