Borgernes sundhed må have førsteprioritet - også for borgmestre

16. oktober 2020, 12.59

Mogens Jensen. Foto: Keld Navntoft

MINK Borgmestrene Hans Østergaard (V) og Ib Lauritsen (V) har stillet sig i spidsen for modstand mod den corona-strategi, regeringen har anlagt til bekæmpelse af den omfattende corona-smitte blandt mink. Det, synes jeg, er overmodigt, for hverken jeg selv eller de to borgmestre har den eksakte viden om, hvordan corona spredes eller bekæmpes. Derfor kan vi kun lytte til anbefalingerne fra den bedste ekspertise og videnskab, vi har på området, og handle derefter. Det er i hvert fald min og regeringens tilgang.

Men borgmestrene synes at have deres helt egen opskrift på smittespredningen og bekæmpelsen af den, hvor det synes som om, at erhverv sættes over borgernes sundhed. Det, går jeg ud fra, ikke er tilfældet, og det vil jeg også klart fraråde.

Læs også
Skal der aflives syge mink eller et helt erhverv?

Corona-krisen sender os ud på ukendte stier, som vi ikke havde troet, at vi skulle betræde. Og som vi havde forsvoret, at det ville være nødvendigt at gå ned ad. Ikke mindst når det gælder tiltagene for at stoppe og begrænse smitte på landets minkfarme, hvor covid-19 i øjeblikket spreder sig med alarmerende hast. Det er indiskutabelt helt ulykkeligt, at kampen mod coronaen skal gå så hårdt ud over minkavlerne, der har bundet deres liv og levned op på et erhverv, der rammes ekstra hårdt af pandemien. Minkavlerne bliver kompenseret økonomisk, men alligevel må vi føle med minkavlerne i en svær tid.

Men smitten må og skal stoppes.

Det skylder vi danskerne, og det skylder vi de mange andre brancher, der også kæmper for at overleve i kampen mod coronaen. Så når vi beslutter at slå de mange besætninger ned, både de smittede og de umiddelbart omkringliggende, så er det fordi, at sundhedsmyndighederne vurderer, at de udgør en reel risiko for smittespredning. Ikke mindst fordi virus kan mutere i minken, og de muterede stammer ses allerede i befolkningen i Nordjylland. Statens Serum Institut vurderer, at der er risiko for, at virus i mink kan mutere yderligere, så den bliver ufølsom over for de vacciner, som man udvikler.

Fødevarestyrelsen har efter anbefalinger fra sundhedsmyndighederne fastsat sikkerhedszonernes størrelse på baggrund af en opgørelse af afstanden mellem de smittede farme i Nordjylland fra Dansk Veterinær Konsortiet. I forlængelse af at det veterinære beredskab på Statens Serum Institut og Københavns Universitet har udarbejdet en epidemiologisk udredning om covid-19 i minkfarme. Den Danske Dyrlægeforening bakker i øvrigt fuldt op om strategien.

Det, synes jeg også, Hans Østergaard og Ib Lauritsen skulle gøre. Også for dem må det først og fremmest handle om at sikre deres borgeres sundhed i en uforudsigelig sundhedskrise.

Læs også
Åbent brev fra to borgmestre: Vi ønsker en rimelig og fair kompensation til minkfarmerne