Herningenser dykkede blandt affald: Nu laver hun bæredygtigt badetøj af efterladte fiskenet

Et dyk i havet ud for Bali blev en øjenåbner for herningpigen Katrine Lee Larsen, der netop har lanceret sin egen bæredygtige badetøjskollektion. Skabt af gamle, efterladte fiskenet samlet op i havet

30. maj 2019, 11.01

Katrine Lee Larsen har investeret både masser af tid og økonomi i sit badetøjsprojekt. Blandt andet i visualisering og styling af sin kollektion. Under fotooptagelserne på Bali var hun selv aktiv på settet. Foto: Privatfoto

HERNING Dykkerturen på et koralrev ud for kysten på Bali, var en oplevelse, herningenseren Katrine Lee Larsen havde set frem til. Længe. Og turen ned i det krystalblå hav skulle for alvor komme til at forandre hendes liv. På en måde hun slet ikke havde set komme.

- Jeg glædede mig helt vildt. Det er et område med supermange af de store Manta Ray-rokker, som jeg altid har drømt at dykke blandt, og det skulle være højdepunktet under mit ophold på Bali.

Spændt lod den unge dansker sig dumpe i havet fra gummibåden og stødte hurtigt på den første flydende genstand på størrelse med en halvstor rokke; en plasticpose:

- Havet f-l-ø-d med affald. Det var ganske enkelt hjerteskærende at se de majestætiske dyr svømme rundt i deres naturlige habitat mellem alt vores plastaffald. Det var sugerør, poser, flasker.

Øjenåbner til bidrag

Med dykket ændrede højdepunktet sig for Katrine Lee Larsen til en øjenåbner.

- Allerede mens jeg svømmede rundt, vidste jeg, at der nu ikke var nogen vej tilbage: Jeg skulle bidrage. Ikke fordi jeg tror, jeg alene og personligt kan redde miljøet og verden. Men hvis vi alle bidrager med et eller andet, og måske en lille smule, i stedet for bare at slå op i banen og give op, så kan vi forhåbentligt i fællesskab ændre det rod, vi alle har været med til at skabe, og som giver så store forandringer for vores jord og klimaet.

Hun understreger på det kraftigste, at hun hverken er missionær eller fanatisk.

- Jeg er på ingen måde fordømmende, jeg har bare selv brug for at reagere.

For Katrine Lee Larsen er hendes bidrag lige nu på vej til at blive særdeles konkret. Under navnet Copenhagen Cartel Swimwear har hun netop lanceret sin egen kollektion af badetøj - bikinier og badedragter. Skabt af gamle fiskenet efterladt i havet - de såkaldte ghost nets, som hvert år koster masser af liv for både store og små fisk, går ud over koralrev og det generelle økosystem i oceanerne verden over.

- Det har været et vildt projekt, som har krævet alt min fritid i to år - og hele min opsparing. Men jeg er så glad for at være i gang. Og spændt på, hvor projektet fører mig hen.

Vesterhavet giver ro i sindet

33-årige Katrine Lee Larsens egen vej begyndte i Snejbjerg. Næsten så langt fra havet i Danmark, man kan komme. Her voksede hun op i en kernefamilie med far, mor og en søster.

- Vi havde ikke sommerhus i Søndervig, som så mange andre herningensere. Men vi kørte til Vesterhavet, så tit som muligt. Jeg har altid været fascineret af havet og naturen ved havet. Når det var sommer og varmt. Men også i blæst og storm. I de perioder i livet, hvor jeg har været presset og stresset, har jeg fundet ro i havets vildskab, som nærmest fejer sammen og samler tankerne op for mig.

Efter studentereksamen fra Herning Gymnasium backpack'ede hun i Østen i ni måneder med en kammerat fra Herning. Hjemme igen gik turen til København og en cand.merc.-uddannelse i virksomhedskommunikation på Copenhagen Business School. Med eksamen i hus var Katrine Lee Larsen klar til en ny tur østpå.

- Jeg havde brug for luftforandring, inden jeg skulle i gang med resten af mit voksenliv med arbejde og ansvar. Jeg var måske nok i en form for livs- og identitetskrise.

Derfor tog hun tilbage til Bali for at finde roen og sig selv.

- Jeg nød at være tæt på havet og at komme tæt på de lokale. Jeg svømmede hver dag i havet. Især i regntiden blev det tydeligt, hvor meget skrald, der kom ind ude fra havet med blæst og bølger. Ofte tog jeg sammen med venner også del i clean-up-projekter på stranden. I regntiden gik vi i lange rækker for at rense en hel strand - og så var der lige så meget plastikaffald næste morgen.

Onlinetalentet

Hovedet på sømmet blev drømme-dykket. Inden hjemrejsen til Danmark i 2016 begyndte Katrine Lee Larsen at sætte sig ind i lokale produktionsmuligheder og -forhold på Bali.

- Jeg har altid interesseret mig for modebranchen, så jeg havde en fornemmelse af den retning, der kunne være god for mig at gå.

Tilbage i Danmark fik Katrine Lee Larsen job i en ny og fremadstormende finansiel-teknologisk virksomhed, Lunar Way

- en hurtigt voksende dansk international gratis budget- og opsparingsapp, som kan håndtere hverdagsøkonomi. Samtidig med virksomhedens ekspansion udfoldede Katrine Lee Larsen sit talent for onlinemarkedsføring. Hun blev udpeget til virksomhedens marketing manager og er i dag også en efterspurgt foredragsholder indenfor blandt andet online influencer-marketing.

Men den karrieremæssige fart over feltet fik hverken Bali, havet eller det ødelæggende plastikaffald til at flyde ud af tankerne. Enhver ledig stund udenfor arbejdstid brugte Katrine Lee Larsen på at researche. Hurtigt var hun sporet ind på swim wear som sin rette bane:

- Det gav så meget mening. Fordi jeg selv elsker at bruge havet og naturen, og fordi jeg kunne kombinere det med min personlige interesse i mode. Med producenter, der skaber fibertråd af gamle fiskenet, gav det samtidig god mening at genbruge affald fra havet til netop badetøj.

Design og kvalitet i fokus

Den rigtige producent af fibertråd i genbrugsmateriale fandt Katrine Lee Larsen i Italien.

- Og efter flere forsøg fandt jeg en leverandør på Bali, der kan forarbejde tråden til materiale, som en systue kan skabe badetøjskollektionerne af. Det tog mange forsendelser frem og tilbage, og mange videosamtaler på alle mulige skæve tidspunkter af døgnet at få skabt det rigtige pasform. Det er besværligt med en forholdsvis lille leverandør på Bali, men det har hele vejen været min tanke at give noget tilbage til Bali. Kvalitet er en hjørnesten for mig. Jeg har altid selv været træt af badetøj, der efter en tur i vandet bliver trukket langt og helt ud af form.

Designet har hun selv stået for.

- Der er stadig visse begrænsninger i forhold til farvningen af genbrugsmaterialet. Men teknikken er så langt fremme nu, så jeg har kunnet vælge super flotte og smarte farver. Mine print er desuden skabt uden brug af nogen form for kemikalier. Jeg har også fundet hangtags af FSC-certificeret pap, silkepapir og klistermærker trykt med soya og biologisk nedbrydelige forsendelsesposer. Jeg nægter at gå på kompromis - selv om der altid er plads til forbedringer, og jeg vil altid være åben for bedre eller nye input. Jeg har hele vejen været opmærksom på, at min kollektion ganske vidst er skabt med bæredygtighed som udgangspunkt. Men det er mit valg, som kunderne også får muligheden for at tage. Men de skal også vælge mit swim wear, fordi det er smart og cool. Og holder max. Blandt andet fordi materialet faktisk er mere slidstærkt end traditionel nylon. Det betyder, at pasform og farve holder længere, så man ikke behøver købe nyt hele tiden.

Tre år efter dykket, er Katrine Lee Larsen nu klar ved til at bryde overfladen. Den første kollektion fra Copenhagen Cartel er i luften.

Genbestilling inden lancering

Og hvor strømmen fører Katrine og virksomheden hen, ved hun ikke:

- Jeg er glad for og stolt over, at en del af kollektionen allerede var forhåndsbestilt, og jeg inden lanceringen havde lavet den første genbestillingsordre. Under hele processen har jeg fået et megastort og spændende netværk indenfor det her område: Organisationer og mennesker, der på forskellige måder arbejder for at gøre en forskel for miljøet. Det har åbnet mine øjne for endnu flere veje end badetøj for Copenhagen Cartel.

Et tag ad gangen, skynder hun sig at tilføje.

- Copenhagen Cartel er stadig en beskæftigelse ved siden af mit faste job. En ven er allerede trådt ind som partner, så vi nu er to til at drive virksomheden. Og med afstanden foregår min kommunikation med Bali meget tidligt om morgenen, inden jeg går på arbejde, og sent om aftenen, når jeg har fri.

Et liv, der også har haft omkostninger:

- Jeg er single. Det har været en sindssyg travl rejse for mig, som har gjort det svært at have overskud til også at rumme en kæreste. I forhold til økonomi, så blev min far en anelse overrasket, da jeg under en gåtur ved havet i Vestjylland fortalte, at jeg ikke brugte min opsparing på at købe mig et fast sted at bo. Men på et bæredygtigt badetøjsprojekt. Det kan vise sig at blive en dyr passion og drøm, men både min far og min mor er stolte og glade på mine vegne. Det er jeg faktisk også selv.

Det skæbnesvangre dyk er indtil videre blevet til optur. For Katrine Lee Larsen og på sigt forhåbentligt også

for miljøet.

Foto: Privatfoto
Foto: Privatfoto
Foto: Privatfoto
Foto: Mingo Photo
Foto: Mingo Photo
Foto: Mingo Photo