Martin administrerer Vores Herning: - Det kan være sindssygt udfordrende

En ny rapport fra Trygfonden viser, at der findes mere end fem tusind digitale medborgerhuse i Danmark. Det største lokale af slagsen hedder "Vores Herning". Dit Herning har spurgt administrator Martin Nygaard om, hvordan det er at stå i spidsen for det digitale fællesskab

Udgivet:10. maj 2022, 07.54

Læsetid:9 minutter

Martin Nygaard administrerer facebookgruppen "Vores Herning", der har over 34.000 medlemmer. Foto: Malene Tswai

Anna Bech Sørensen
Journalist| ans@mediehusenemidtjylland.dk

9 måneder siden

- Jeg søger erfaringer, gode oplevelser og anbefalinger til valg af vuggestuer og dagplejere i Herning 😊.
- Nogle, der laver sukkerprint, som jeg kan bestille til lørdag?
- Hej jeg er en dreng på 18 snart 19 år, der gerne ville finde sig et arbejde.
Medlemmer, Vores Herning

Sådan lyder tre opslag fra tre herningensere i facebookgruppen "Vores Herning", der har over 34.000 medlemmer.

Men hvem bestemmer, hvad der slås op i debatten? Hvad reglerne er? Og hvem sørger for, at der ikke bliver ubehageligt i debattråden?

Det gør blandt andre Martin Nygaard. Han er administrator for Vores Herning - godt hjulpet af et team af andre administratorer og ordstyrere.

Vi samles i digitale fællesskaber

Kan du huske, hvornår du sidst har været i dit lokale medborgerhus? Altså det fysiske af slagsen. Engang kunne man ikke rejse igennem en dansk by uden at støde på netop sådan et. Her foregik der alt fra undervisning og strikkeklub til konfirmationer og teater.

Rapporten, "Danmarks Digitale Medborgerhuse", fra Trygfonden og Analyse & Tal fastslår, at der stadig er mere end 1000 aktive medborgerhuse i Danmark. Men det tal er langt større, hvis man hæver blikket og ser på medborgerhusets digitale pendant: De danske facebookgrupper.

Er pantstationen lukket på grund af ombygning eller er det bare et rygte?
Medlem, Vores Herning

Rapporten har for første gang kortlagt de dansksprogede facebookgrupper. Og konklusionen er klar: Danskernes forsamles i tusindvis af grupper, der udgør et "omfattende og mangfoldigt digitalt civilsamfund (...)".

Du er højst sandsynligt medlem af sådan en gruppe. Hvis ikke i Vores Herning, så er du måske med i en gruppe for haveentuasiaster, måske er det strik, der er omdrejningspunktet eller måske en hunde-gruppe som gruppen "japansk spids uden tavler".

I alt er der kortlagt mere end 5000 facebookgrupper i Danmark. Du kan se, hvad danskerne samles om i oversigten her.

Digitale medborgerhuse i tal

Midtjylland:

565 lokale facebookgrupper

1,2 millioner medlemskaber

Danmark:

- Over 5000 borgerdrevne grupper på Facebook

- Med mere end 20 millioner medlemskaber

- En stikprøve viser, at 3.300.000 unikke brugere har været aktive i de digitale medborgerhuse over en periode på syv måneder i 2020

Kilde: Danmarks Digitale Medborgerhuse, Trygfonden og Analyse & Tal

Men hvorfor kalde facebookgrupperne for medborgerhuse?

Fordi de tusindvis af fællesskaber på Facebook repræsenterer nærdemokratiet i digital form, ligesom de fysiske medborgerhuse historisk har gjort. Der er "tale om folkets egne huse (...) bygget på en frivillig indsats fra borgerne (...), lyder det i rapporten.

Færre sproglige angreb

Debatten i facebookgrupperne foregår i en mindre hård tone, end debatten på eksempelvis politikere og mediers Facebook-sider.

Knap to procent af kommentarerne i facebookgrupperne indeholder sproglige angreb. Det gælder for fem procent af kommentarerne på mediernes sider. Og for otte procent af kommentarerne på politikernes facebooksider.

Kilde: Danmarks Digitale Medborgerhuse, Trygfonden og Analyse & Tal

I grupperne debatteres alt fra byudvikling og børnepasning til lokale og personlige spørgsmål. Men vi samles især om vores lokalområde. Det er eksempelvis "Vores By Tjørring" med over 4000 medlemmer, gruppen "Hjælp hinanden i Lind" med 4500 medlemmer og "Vores Herning", som Martin Nygaard i dag administrerer, med over 34000 medlemmer.

Gode anbefalinger til den bedste hundepension søges, til den her gamle dame i uge 29/30 🙂
Medlem, Vores Herning

Rapporten konkluderer, at bygrupperne for langt de flestes vedkommende rummer alverdens nyheder, idéer, efterspørgsler, bekymringer, begivenheder - så længe det har noget med byen og egnen at gøre. Her søger de aktive medlemmer inspiration, råd, vejledning fra andre i lokalområdet, mens andre blot er med på en kigger.

Den beskrivelse passer godt på Vores Herning, ifølge Martin Nygaard. Selvom han, da jeg spørger, om han kan genkende, at Vores Herning er et digitalt medborgerhus, svarer med et grin:

- Nu tilhører jeg jo en generation, der knapt ved, hvad medborgerhus betyder... Men hvis det er et sted, hvor folk mødes og diskuterer de helt nære emner, så tænker jeg, at det passer rigtig godt.

Frivillig på Facebook

Martin Nygaard har administreret gruppen siden 2018, efter han overtog den fra den tidligere ansvarlige. Udover Vores Herning administrerer han også facebookgrupperne Vores Holstebro, Vores Viborg og Vores Silkeborg.

- Jeg er vokset op i Herning, bor i Silkeborg og kommer en del i både Holstebro og Viborg, derfor giver det god mening, forklarer han.

Om Martin Nygaard

44 år

Født og opvokset i Herning

Bor i Silkeborg med sin kone og deres søn på seks år

Er selvstændig og arbejder med software og support til primært praktiserende læger i hele Danmark

Som administrator af Vores Herning har Martin Nygaard ansvar for den gode debat mellem de mere end 34.000 medlemmer. Da de danske facebookgrupper blev kortlagt, udgjorde Vores Herning den 10. største by-gruppe i Danmark.

Læs også
<span>Martin Væver udlever sin indre rebel gennem memes:</span> Jeg kan godt lide at prikke til folk <span>Martin Væver udlever sin indre rebel gennem memes:</span> Jeg kan godt lide at prikke til folk
Læs også:
Martin Væver udlever sin indre rebel gennem memes: Jeg kan godt lide at prikke til folk

Martin Nygaard bruger i snit over 10 timer om ugen og ofte mere på Vores Herning. Det samme gælder resten af administratorteamet, der skal godkende hvert eneste opslag, før det kommer online i Vores Herning.

- Jeg tror, vi bruger mere tid, end medlemmerne tror. Det er derfor, der kan gå en halv time, før ens opslag kommer op og andre gange 30 sekunder, for det er noget, vi gør, imens vi laver alle andre ting i vores liv. Det er et 24/7-job, vi har.

Men får Martin Nygaard så noget økonomisk ud af sine timer som administrator?

- Nej, ikke en eneste øre, siger han og fortsætter:

- Det er jo medlemmerne selv, der gør det største arbejde med at holde gruppen i gang, fordi de gider at poste derinde og engagere sig, men på en måde synes jeg godt, at ordstyrerne, der hjælper til, kunne få en erkendtlighed for al den tid, de bruger på gruppen. Men uden indtægter, er det desværre ikke muligt, siger han.

Martin Nygaard bor i Silkeborg, men er vokset op i Herning. Han ejer Mindegade 5, hvor han her er fotograferet. Han har købt ejendommen for at leje den ud til arrangementer - eksempelvis fødselsdage eller en sjov aften med vennerne.

Det helt oplagte spørgsmål er så: Hvorfor gider Martin Nygaard bruge tid på at sortere i debattråde, vurdere indhold og endda afvise folk, der gerne vil dele deres budskab i Vores Herning?

- Måske man kan sammenligne det med at være frivillig til en koncert eller i den lokale fodboldklub. Det er dejligt at opleve, at der er nogle medlemmer, der er rigtig glade for at have det her fællesskab, siger han.

Da Trygfonden og Analyse & Tal kortlagde Danmarks digitale forsamlingshuse, lå facebookgruppen "Vores Herning" på en 10. plads over de største by-grupper.

Op mod 15.600 frivillige administrerer debatten i de digitale medborgerhuse i Danmark. At moderere kommentarspor, overvåge debatten og opstille retningslinjerne for gruppen, lyder som en opslidende opgave. Og det kan da også være udfordrende, erkender Martin Nygaard.

- For at være en god administrator eller ordstyrer, så skal man have meget tålmodighed, være meget rummelig og så skal man også have tid og lyst til det. For det kan virkelig være udfordrende, siger han.

Administratorerne fungerer, ifølge rapporten fra Trygfonden, som redaktører, der kan beslutte, hvad gruppen skal indeholde, hvor åben debatten skal være og, hvilke regler der gælder.

- Det kan være en svær vurdering. Hvis vi eksempelvis afviser et opslag, vil det have en negativ indvirkning på den enkelte person. Opslaget i sig selv kan sagtens være positivt og tjene et godt formål og for den enkelte være vigtigt, men hvor vi alligevel er nødt til at afvise det, siger Martin Nygaard.

Som eksempel på sådan en situation nævner han eksempelvis et tilfælde, hvor en person af personlige årsager skulle af med sit kæledyr og gerne ville efterlyse nogle nye ejere til den i den i Vores Herning.

- Men det må vi nødt til at afvise, fordi Facebook ikke tillader handel med dyr, forklarer han.

Jeg fandt igår en pung i P-huset ved udgangen til Jyllandsgade. Den er indleveret i Føtex Kundeservice.
Medlem, Vores Herning

Som udenforstående kan det virke helt vildt, at en lille gruppe på seks personer, skal bestemme hvad en lokal gruppe med over 34.000 medlemmer skal indeholde. Og det synes Martin Nygaard egentlig også, at det er:

- Men det er i høj grad en moderation, der foregår sammen med medlemmerne af gruppen, fordi de kan anmelde kommentarer og opslag. Så vi ser det i høj grad sådan, at vi sammen med medlemmerne i Vores Herning sørger for at holde den gode tone.

Administrator-teamet, der i øvrigt blev dannet efter, at Martin Nygaard spurgte, om nogle i facebookgruppen var interesserede i at være med, har også deres egen lukkede gruppe, hvor de diskuterer opslag, der er svære at afgøre.

- Der skal være plads til forskellige holdninger. Vi er jo bare mennesker, men det er godt at få forskellige perspektiver på det, hvis man bliver i tvivl, siger han.

Læs også
<span>Fik nok af Netflix og mødregruppe:</span> Anna startede memeprofilen Fantastiske Forældre under sin barsel - i dag følger 122.000 med <span>Fik nok af Netflix og mødregruppe:</span> Anna startede memeprofilen Fantastiske Forældre under sin barsel - i dag følger 122.000 med
Læs også:
Fik nok af Netflix og mødregruppe: Anna startede memeprofilen Fantastiske Forældre under sin barsel - i dag følger 122.000 med

Mange opslag i Vores Herning har måske karakter af noget, der kunne ligne google-søgninger. Er det virkelig det, herningenserne skal samles digitalt om?

- Ja, for medlemmerne kan få svar på lokale spørgsmål, som de enten ikke kan finde svar på andre steder, eller få svaret på en måde, de finder mere personlig og troværdig. Så selvom jeg ikke synes, at det er fedt hver dag, så er jeg glad for at være med til at danne rammerne for et lokalt fællesskab.

Lokalt fællesskab på global platform

Men er det ikke paradoksalt, at det lokale fællesskab findes på en global platform, der grundlæggende ikke har nogen interesse i Herning og omegn?

- Det, synes jeg, er et stort problem. At man har et amerikansk ejet selskab, der sidder med al den rådata om vores adfærd og holdninger uden at vi har nogen form for kontrol over det eller sikkerhed for, hvordan det bliver brugt.

Men hvorfor så ikke finde et alternativ til bygrupperne?

- Teknisk set findes der masser af alternativer, men brugerandelen på Facebook er så massiv, at det ikke er alternativer i praksis. Næsten hele Danmarks befolkning er på Facebook...endnu. Jeg tror, at der kommer til at ske noget de næste år, hvor der er mere fokus på privatliv og datasikkerhed, siger Martin Nygaard.

Selvom Martin Nygaard hellere ville drive Vores Herning på en anden platform, så er det i dag stadig på Facebook, at Danmarks digitale medborgerhuse findes.

Måske du allerede har været et smut forbi Vores Herning i dag?