Flaskepant: Det skriger jo til himlen

15. januar 2020, 12.35

Hans Kristian Skibby, Dansk Folkeparti. Foto: Steen Brogaard

REGLER I den forgangne uge havde jeg indkaldt skatteministeren til en debat i folketingssalen omkring en ganske besynderlig sag. Historien tager sit udgangspunkt omkring Henning P. som igennem otte år har frasagt sig sociale ydelser som hjemløs, men betalt for sit tildelte værelse ved at indsamle pantflasker på gader og i grøfter og dertil tjent penge, som sælger af Hus Forbi.

Pludselig blev han nærmest kriminaliseret i sin bank, som spurgte til, om der var tale om sorte penge, da han ville indsætte 3000 kroner fra pant på sin konto. Henning P. blev forundret al den stund, at han allerede for otte år siden blev meddelt, at det var helt efter bogen, at han naturligvis ikke skulle indkomstbeskattes af indsamlet flaske- og dåsepant.

Men en ny henvendelse til skatteministeren kom retur med svar til Henning P. 18. november 2019, og nu meddelte skatteministeren pludselig, at Skattelovens § 4. stk. 1A medfører, at Henning P. nu skal indkomstbeskattes af sine boner på pant.

Det provokerer mig helt vildt, at Skat nu skal til at skatteinddrive på flaskeboner, alt imens man oplever udbytteskatskandalen på 13 milliarder kroner, som Skat lystigt har udbetalt fra statskassen til en række kriminelle udlændinge - nærmest uden nogen form for kritisk kontrol og revision!

Det skriger jo til himlen, at der ikke er indført en bagatelgrænse for noget så miljøkorrekt som at indsamle flasker og dåser. Der er jo ikke mange i Danmark, som gør det så intensivt som Henning.

Men som om det ikke var nok, så meddeler skatteministeren samtidigt, at udenlandske EU-borgere med ophold i Danmark under seks måneder gerne må samle skattefri pant ind i hele kongeriget uden nogen som helst kontrol. Det så vi senest i sommer, hvor blandt andet større byfester og store begivenheder som Roskilde Festival blev overrendt af østeuropæiske pantsamlere, der yderst effektivt samlede meget store beløb ind og efterfølgende tog dem med ud af landet. Derfor er det dybt rystende, at skatteministeren nu i Folketinget har afvist at gøre mere ved sagen.