Socialdemokratisk fake news om EU-budgettet

12. februar 2020, 09.16

Morten Løkkegaard. Foto: PR-foto

BUDGET Når regeringen om kort tid tager til EU for at kæmpe for danske interesser i forhold til det kommende EU-budget, så er det med et solidt mandat fra blandt andet Venstre. Alligevel kunne man forleden i et debatindlæg i Herning Folkeblad læse, at de danske socialdemokrater i Europa-Parlamentet sår tvivl om, hvor man har Venstre, når det gælder om at holde EU-budgettet i ro.

Det undrer mig såre. For Venstre har på intet tidspunkt skiftet holdning til EU’s budget. Vi mener ikke, at danske skatteydere skal betale mere til EU, end de gør i dag. Og vi mener - på linje med regeringen - at det må være muligt at prioritere inden for det eksisterende EU-budget. Hvis der skal bruges flere penge på at bekæmpe klimaforandringer og sikre de ydre grænser, så skal der samtidigt skæres andre steder. Det er bestemt ingen nyhed. Faktisk forholder det sig sådan, at den socialdemokratiske regering har overtaget tidligere Venstre-regeringers politik på området. Så selvom statsministeren bruger krads retorik, så dækker det bare over den politiske linje, som danske regeringer har ført i mange år.

Derfor undrede det også Venstre, at S-regeringen i første omgang forsøgte at få Folketingets opbakning til kun at kæmpe for at bevare den danske EU-rabat, uden at regeringen havde i sinde at lægge afgørende vægt på det samlede EU-budget. For hvad nytter en rabat på 1 milliarder kroner, hvis den danske andel af budgettet stiger med to-tre-fire milliarder kroner om året? Derfor pressede Venstre på for at sikre, at regeringen var mindst lige så optaget af den samlede EU-regning til Danmark - frem for kun rabatten.

Med et nyt og skærpet mandat i ryggen rejser regeringen derfor nu til EU og arbejder for danske interesser, som er vigtige områder som grøn omstilling og fokus på irregulær migration - samt et stramt EU-budget. Nu er det så op til den danske regering ikke at få gummiarm, når kampen om budgettet går ind i den afgørende fase.

Med ovenstående håber jeg, at de danske socialdemokrater i Europa-Parlamentet er blevet klogere på regeringens mandat til de sidste EU-budgetforhandlinger. For at der ikke skal opstå den slags misforståelser igen, vil jeg opfordre til, at partiets medlemmer i EU i højere grad følger arbejdet i Folketingets europaudvalg. Ellers risikerer de også en anden gang at løbe med fake news. Og det klæder altså ikke et seriøst og traditionelt positivt EU-parti som Socialdemokratiet.