Høgild-firma slap igennem nåleøjet: Med i jagten på 850 millioner kroner

Høgild-firmaet er med i begge brintprojekter, der slap gennem det næstsidste nåleøje i jagten på 850 millioner kroner

7. september 2021, 15.27

Jacob Krosgaard og Everfuel er med i begge de danske brint­projekter, der gik videre til EU-bedømmelse. Foto: Flemming Hansen

ENERGI Otte projekter blev skåret ned til to, da Erhvervsstyrelsen i denne uge skulle beslutte, hvilke danske brint-projekter man ville sende videre i en fælles EU-satsning på grøn brint. Satsningen går under navnet IPCEI, hvilket står for »vigtige projekter af fælleseuropæisk interesse«. Under IPCEI-ordningen har regeringer mulighed for at give støttebeløb under mere fleksible vilkår, og herhjemme er der fra politisk side afsat 850 millioner kroner til den danske brint-deltagelse, hvis EU siger ja om et lille års tid.

De to finalister, der nu bare skal håbe på en opadvendt EU-tommel, er »HySynergy 2.0« og »Green Fuels for Denmark«.

Milliardudvidelse

Det første projekt er Høgild-firmaet Everfuel tovholder på i samarbejde med flere andre virksomheder. Det er, som navnet nok antyder, en overbygning af »HySynergy 1.0«, hvilket er et projekt på havnen i Fredericia, hvor man i sidste måned tog første spadestik til et elektrolyseanlæg, der skal producere grøn brint til transport. Der bygges først et mindre anlæg på 20 MW, der skal stå klar næste sommer for at teste og lære, men planen er at lave en 1,9 milliarder kroners udvidelse til 300 MW i 2025 og måske endda 1 GW inden 2030.

Det andet projekt, »Green Fuels for Denmark«, er Ørsted tovholder på - også med Everfuel på holdet i det 1,3 GW store københavnske projekt. Ørsted skal stå for vind-energien, og Everfuel skal stå for brintprocesserne. Andre partnere her er eksempelvis Mærsk, DSV og SAS, der skal benytte de grønne brændstoffer til vands, til lands og i luften.

Ros fra branchen

Jacob Krogsgaard, direktør for Everfuel, er naturligt nok glad for at være med på de to vinderhold.

- Vi er tilfredse med, at Everfuel er involveret i begge de danske projekter, der skal videre til den endelige beslutning i EU - og imens vil vi prøve på at modne de to projekter endnu mere, siger han i en pressemeddelelse.

Fra brancheorganisationen for brint er der stor ros til Everfuel og partnerne for at være de to foretrukne kandidater.

- Det er to banebrydende projekter inden for produktion af grøn brint og dens anvendelse i både industri og den tunge transport, som nu går videre til den endelige godkendelse hos EU-Kommissionens generaldirektorat for konkurrence. Vi ønsker naturligvis konsortierne stort tillykke med, at de er gået videre i IPCEI-processen , siger brintdirektør Tejs Laustsen Jensen.

- De to projekter er valgt ud af et uhyre stærkt felt af ansøgere, og det vidner om, at de samlede danske kompetencer ligger langt ud over denne proces. Det er meget vigtigt for Danmarks position på det europæiske brintmarked, at vi nu har disse to stærke projekter med, fastslår brintdirektøren.

Indlæser debat...