Varme hænder til de ældste

6. december 2021, 11.21

Per Ørum. Foto: PR-foto

42.000 FOA har netop barslet med en undersøgelse, der viser, at vi i 2030 kommer til at mangle 42.000 SOSU-medarbejdere i Danmark, hvis vi skal bare opretholde det nuværende velfærdsniveau. Årsagen er, at der bliver flere ældre, samtidig med at en del af de nuværende social- og sundhedsansatte nærmer sig pensionsalderen. Det er en kombination, som naturligvis sætter pres på det danske velfærdssystem.

I Herning Kommune viser prognosen at vi kommer til at mangle 557 SOSU-medarbejdere i 2030, hvis ikke vi gør noget særligt i forhold til problemstillingen. 262 medarbejdere vil gå på pension og efterspørgslen på nye medarbejdere vil stige med 295, da vi heldigvis også får flere ældre i Herning Kommune.

Beregningen baserer sig udelukkende på de to stillingsgrupper social- og sundhedsassistenter samt social- og sundhedshjælpere. Der vil således stadig være andre velfærdsområder med tilsvarende udfordringer.

Udfordringen er stor, men ikke umulig at løse og budskabet i dette indlæg er, at vi i Det Konservative Folkeparti er klar til at prioritere kernevelfærden i Herning Kommune i de kommende år, så ingen ældre eller pårørende skal gå med en frygt for, at man ikke får den service, man fortjener i forlængelse af et langt arbejdsliv. Dette område skal naturligvis have høj prioritet.

Derfor støtter vi også de initiativer, som der allerede er ved at blive sat i søen i Herning Kommune. I fremtiden tilbyder kommunen fuld løn under hele uddannelsen til alle, der går i gang med en social- og sundhedsuddannelse på Social- og Sundhedsskolen i Herning, altså også de elever, der er under 25 år. Et andet initiativ handler om at tiltrække udenlandsk arbejdskraft. 1. januar begynder cirka 20 udlændinge på et nyt hold på SOSU-skolen i Herning, hvor de får intensiv dansk-undervisning, samtidig med at de begynder på en SOSU-uddannelse.

Disse særlige indsatser viser, at vi i Herning allerede arbejder med problemstillingen, og at vi nok skal løse opgaven. Det kan man kalkulere med i den forventningsafstemning, der naturligvis skal være mellem borgerne og det politiske niveau i Herning Kommune.

I den selvsamme forventningsafstemning må der tillige indgå en forståelse for, at vi lever i en særlig tid med en helt særlig udfordring i forhold til arbejdskraft, ikke bare i forhold til dem der skal udføre den offentlige velfærd, men i høj grad også i forhold til de private virksomheder, der skal sikre økonomien til den offentlige velfærd.

I Det Konservative Folkeparti ser vi frem til arbejdet med dette område, og vi vil give det meget høj prioritet i den kommende valgperiode i samarbejde med de øvrige partier i Herning Byråd.

Indlæser debat