En hyldest til livets længde

Bitten Damgaard og Arne Haugen Sørensen blandt portrætterede i bog om folk over 80 år

6. juni 2019, 16.34

Bitten Damgaard er fotograferet foran et af hjemmets kunstværker. Foto: Lars Gundersen

Bogomtale Ældrebyrden er det grimme ord, der nogle gange bliver sat på den kendsgerning, at vi lever længere, og at politikerne ikke altid kan finde ud af, om det er en fordel eller en ulempe - som regel i en politisk-økonomisk kontekst.

Med det som afsæt er bolden givet op til at give et modsvar.

I den netop overståede valgkamps sande overbud i løfter om mere velfærd til alle lød et løfte fra Dansk Folkeparti, at alle ældre over 80 skulle have en ret til en plads på et alderdomshjem. Endda formuleret som et retskrav.

Vel kan 80 fortællinger fra det virkelige liv ikke gøres til generaliseringer, men det er da opløftende at læse bogen »Folk - 80 over 80« fra forlaget Frydenlund, der med rette kan betragtes som en hyldest til livet og livets længde i al dets mangfoldighed. Den vitalitet, der lyser ud af bogens sider, dementerer påstanden om, at fordi man har rundet en bestemt alder, så er man moden til aftægt, indlæggelse eller anbringelse.

Forfatteren Asger Schnack har slået sig sammen med fotografen Lars Gundersen om værket. Gennem to år har de rejst landet tyndt for at besøge de 80 udvalgte og ladet dem fortælle om livet og tidernes gang. Selv har de kaldt det et berigende møde med det levede liv på godt og ondt.

Mig selv og en kommode...