Fra Lokalavisen: Maskinforretning med langdistance

Haderup Maskinforretning har et stort opland, og de fleste maskiner kan skaffes - også fra ny

16. marts 2020, 10.55

Knud Erik Jensen sælger både kraftoverførings-aksler og bilshampoo, men reparation af biler er han stoppet med. Foto: Henrik Lind Jørgensen

HADERUP En af svendene er ved at montere en frontlæsser på en rød McCormick. En anden skal svejse en lille revne i en gul fælg på en John Deere. Mester selv - Knud Erik Jensen - skal sætte sin underskrift på en finansieringsaftale om en Fasterholt-vandingsmaskine, og så tager han mod nøglerne fra en meget gammel Volvo BM, der blandt andet skal have skiftet olie og set på noget lyskontakt.

- Jeg ville gerne arbejde noget mere ude på værkstedet, men jeg er også nødt til at lave kontorarbejde, siger Knud Erik Jensen, som ejer Haderup Maskinforretning.

Halvdelen af sin tid kan han skrue og få sorte fingre. Den anden halvdel bestiller han reservedele, betaler regninger og udregner tilbud. For et par år siden droppede Haderup Maskinforretning ordet »auto« i navnet. Der var blevet for langt mellem bilerne, men der er også nok at gøre med de køretøjer, der har de mere grovmønstrede dæk.

- Vi har kunder fra et ret stort område. De fjerneste bor omkring 35 kilometer væk. Vi har kunder fra både den anden side af Skive og Holstebro, og vi rækker ned omkring Sunds og ud til Mønsted, siger Knud Erik Jensen.

Salg af maskiner

De trofaste langdistance-forhold rækker tilbage til dengang, Haderup Maskinforretning var forhandler af både nye traktorer og kartoffeloptagere. Nu »nøjes« firmaet med at sælge nye vandingsanlæg fra Fasterholt og Gehl-minilæssere, men de fleste maskiner kan han skaffe.

- Det eneste, vi ikke sælger fra ny, er traktorer, men hvis vores kunder ønsker at købe en brugt, så hjælper jeg gerne med det. De har tilliden til, at jeg kan skaffe traktorer til den rigtige pris og rette stand, og så giver jeg jo også en garanti, siger Knud Erik Jensen.

Haderup Maskinforretning er et firma, der kom i familiens eje i 1988. For 15 år siden blev Knud Erik Jensen medejer, og i 2018 overtog han. Forældrene hjælper dog stadig med på lager og kontor, og ud over de to faste svende, er Knud Erik Jensens kone også på kontoret nogle timer om ugen.

Gode år

Selv om det har regnet siden efteråret, forventer Knud Erik Jensen ikke, at salg eller vedligeholdelse af vandingsmaskiner vil tørre ud i år.

- Hvis der er et år her på sandjorden, der ikke skal vandes, så skyldes det, at der kommer så meget vand, at afgrøderne rådner væk. Det skal ikke være tørt i lang tid, inden der skal vandes, siger Knud Erik Jensen, som har mange kartoffelavlere i kundekredsen. Den type planteavlere har klaret sig fint gennem skiftende kriser, men ellers kan en maskinforretning som den i Haderup typisk mærke nedgang på andre måder.

- Jo værre vores kunder har det, jo bedre har vi det. De skal jo have repareret deres maskiner noget mere, hvis banken ikke giver dem lov til at investere i nyt, siger 54-årige Knud Erik Jensen.

Han er uddannet landbrugsmaskinmekaniker, og uanset om han arbejder på værkstedet eller på kontoret, er det nogle tilfredsstillende opgaver, han har.

- Det er dejligt at kunne hjælpe folk, så de kan få deres maskiner til at køre og få dem sendt videre ud på deres opgaver, siger Knud Erik Jensen.

Butik lukkede

Tidligere var der også butik tilknyttet værkstedet, men i 2005 blev der lukket for den. Kun tankanlægget blev stående. Benzin og diesel bliver der stadig solgt fra adressen midt i Haderup, men nu er det selskabet Go On, der har forpagtet det.

- Da de overtog anlægget, kunne de pludseligt sælge fire gange så meget brændstof som vi selv kunne, fordi de kunne handle det ind til nogle helt andre priser, siger Knud Erik Jensen.

I den tidligere butik har han nu indrettet salg af en lang række reservedele og ting, der skal bruges til pleje af bil og maskiner - fra børster til blinklys.

- Jeg har mange forskellige varer på hylderne, men det er meget godt at have liggende, når der kommer én, der lige har brug for det, siger Knud Erik Jensen, som også har et stort reservedelslager.

- Som tidligere forhandler af Case-IH og McCormick, har vi de gængse dele fra de maskiner. Det gælder også vandingsmaskinerne. Resten skaffer vi fra dag til dag, siger han.

Sådan en Volvo BM 350 er kram. Den er fra midten af 60erne og har kørt det meste af sin tid hos Børge Mundbjerg og familie i Herrup. Nu skal Knud Erik Jensen (t.v.) skifte olie på den og få ordnet noget lys. Foto: Henrik Lind Jørgensen
René Knudsen (øverst) er svend hos Haderup Maskinforretning, mens Emil Agerskov er i erhvervspraktik på værkstedet. Han går på Haderup Skole. Her er de ved at montere en frontlæsser på en traktor. Foto: Henrik Lind Jørgensen