Læg sparekniven og skån skolebibliotekerne

10. januar 2020, 16.24

Foto: Adobe Stock Photo

LÆSNING Folkeskoleelever er igennem en årrække blevet dårligere til at læse, hvilket blandt andet skyldes, at spareivrige politikere i årevis har nedprioriteret skolebibliotekerne - i dag kaldet Pædagogiske Læringscentre (PLC).

PLC er dét sted på skolen, hvor elever kan finde læsestof, der ikke er pensum, lektier eller fagbøger, og hvor læselysten i høj grad får mulighed for at blomstre. Og læselyst skal der til, hvis vi skal have højnet læsefærdighederne hos elever, for de bliver ikke bedre med pres, men af lyst. Men man skaber ikke mere lyst til fritidslæsning ved at stramme økonomien på skolernes PLC’er.

På mange skoler stilles der langt færre bøger til rådighed for eleverne i dag end for få år tilbage, og der er råd til færre personaletimer til at vejlede på PLC’erne. Et bredt udvalg af bøger og personale til at vejlede og betjene er enormt vigtigt, for kun ved at have læsestof, der favner alle elever uanset baggrund, styrker man læselysten.

Eleverne skal læse mange flere bøger for at blive bedre læsere.

Derfor lyder opfordringen fra Kommunernes Forening for Pædagogiske Læringscentre til de spareivrige politikerne - læg sparekniven og skån skolebibliotekerne.