Læserklubben tager til smukke, gamle og hyggelige Prag

Nyd Tjekkiets smukke og ældgamle hovedstad 24.-28. september i selskab med dygtig stedkendt rejseleder. Vi flyver direkte fra Billund og kommer rundt i Prags centrum, men udforsker også omegnen

22. juni 2019, 06.30

Byen med Karslbroen og de mange gyldne tårne og spir er utrolig smuk og har et fantastisk kulturliv.

Oplev en af Europas mest charmerende hovedstæder - Prag - på et dejligt tidspunkt, hvor sensommeren ikke helt har sluppet sit tag, men luften er klar og tilpas.

Byen med de 100 tårne bliver mere og mere populær som turistmål, og det er ikke så underligt. Her er spændende historie, et rigt kulturliv, smukke bygninger, hyggelige gader, skønne restauranter, god øl og lækre butikker - og så er priserne stadig temmelig attraktive.

Herning Turist- og Grupperejser er teknisk arrangør, og Arne Doktor er rejseleder.

Bor helt centralt

I stedet for at bruge to dage i bussen på transporten til Prag flyver vi med Ryanair direkte fra Billund tirsdag 24. september klokken 11.55 med ankomst i Prag klokken 13.30. Herfra transfer ind til det firestjernede Hotel Manes, der ligger helt centralt i byen.

Prags skønhed er næsten fortryllende, og de mange gyldne tårne giver byen et nærmest magisk skær. Indtil 1989 rangerede byen ikke højt på turisternes liste, men »Fløjlsrevolutionen« ændrede alt.

Ur med teater

De næste dage skal bruges på at udforske.

Vi skal på en rundtur i den gamle bydel, hvor vi blandt andet ser Wenzelspladsen, der er en kæmpe plads - 750 meter lang og 60 meter bred - som før i tiden blev brugt som hestemarked. Siden da har den blandt andet været paradeplads for alle mulige slags personer, organisationer og politiske partier. Gaden, som der egentlig er tale om, kan »huse« op til 400.000 personer. Her ser vi blandt andet Nationalmuseet, Lucerna-arkaden samt mindestedet for Jan Palach, den studerende helt.

Turen går videre gennem de små gader til den smukke Rådhusplads, hvor vi blandt andet ser det astronomiske ur. Hver time samles mange turister omkring rådhustårnet for at beundre det gamle ur fra 1410. Det er et mekanisk skuespil af høj klasse, og det kan ses hver time. Når klokken slår hel, åbnes to låger over uret, og de 12 apostle kommer frem en efter en, drejer sig og hilser på forsamlingen. Rundt om uret er der flere små handlinger: Den rige mand rasler med sine guldmønter, Døden nikker med hovedet og trækker i klokkesnoren, og forestillingen afsluttes med klokkeslagene. Hanen galer, og lågerne lukkes. Tilskuerne klapper, og forsamlingen spredes, indtil en ny samles en time senere.

Der er tale om et astronomisk ur, fordi alle oplysninger om verdensrummet er samlet i de bevægelige skiver og visere. Her vises solens gang, månens og planeternes placering og naturligvis klokken.

Den store borg

Vi kommer også forbi Tynkirken, hvor Tycho Brahe er begravet, samt Folkets Hus og Josefov. Josefov er Prags jødiske bydel, der også har utallige huse bygget i jugendstil omkring år 1900. Det er helt normalt at se ortodokse jøder med ørelokker og skæg i gadebilledet i Josefov. De bor, arbejder eller studerer her i bydelen.

Prags seværdighed nummer ét er og bliver den store borg, der troner på højdedraget nord for floden Moldau. Borgen er nærmest en hel by i sig selv og er da også den største antikke borg i hele verden. Den har gennem mere end 1000 år været hjemsted for statsoverhoveder som bøhmiske konger, romerske kejsere, tjekkoslovakiske præsidenter og senest Tjekkiets præsidenter. Vi ser de forskellige borggårde og den imponerende Sankt Vitus-katedral.

En lang række afgørende begivenheder i historien har fundet sted på dette sted, og man kan sagtens mærke historiens vingesus.

Inden vi forlader borgen, ser vi vagtskiftet, hvor vagterne i deres gamle, flotte uniformer marcherer under musikledsagelse.

Fra borgen går vi til Karlsbroen, Den ældste og mest kendte bro i Prag blev grundlagt af Karl IV i 1357. Broen er bygget af sandsten, og udstyret med et brotårn i hver ende - både i Lillesiden og Den Gamle By. Broens piller er besat med 30 statuer og statuegrupper, hvor den mest kendte afbilder Sankt Johannes Nepomuk.

Den oprindelige idé var at opbygge en funktionel konstruktion til ridderturneringer, og i mange år var eneste dekoration på broen et simpelt krucifiks, men et senere ønske fra katolikkerne om udsmykning blev efterkommet med de 30 statuer.

Verdens fineste krystal

Tjekkiet er kendt for sine smukke krystalvarer. En formiddag kører vi sydpå til byen Nizbor, hvor vi besøger glasværket Rückl, der som en af landets ældste glasvirksomheder har fremstillet krystal i mere end 300 år. Vi ser, hvordan de smukke krystalting fremstilles; hvordan man blæser, tegner, sliber og polerer.

Bøhmisk krystal fra Tjekkiet er noget af verdens fineste, og håndværkets århundreder lange tradition holdes stolt i hævd - både i forbindelse med forarbejdning og forædling. Det er et omfattende arbejde, og man forlader fabrikken med stor respekt for faget.

Ad smukke veje fortsætter vi til byen Karlstejn, hvor vi kan betragte det fantastiske slot, der er landets vigtigste næst efter Prags borg.

Der er også antikvitetsbutikker, et lille voksmuseum og den skønne nationalpark rundt om. Der er en del restauranter i byen, og der er rig mulighed for at sidde udenfor med en forfriskning, mens man roligt observerer folkelivet, der passerer. Priserne er tilmed meget lave.

Skovene omkring Karlstejn dækker bølgende bakker langs Berounka-floden; de er 300-600 meter høje. Skovene er fredede som nationalpark. Det skyldes især de mange fugle, sommerfugle og særlige plantearter.

Turen fra parkeringen op til selve slottet er ret stejl - mange af gæsterne vælger at tage en hestevogn derop og så spadsere ned igen gennem den hyggelige landsby. Det er ikke dyrt, men for egen regning.

Folkets kulturhus

Folkets Hus har ord for at være en af de smukkeste bygninger i hele Prag. Korrekt eller ej, så er den i hvert fald speciel og overdådigt udsmykket. Den rummer flere koncertsale og restauranter. Vi spiser en lækker middag på en af restauranterne, og nyder de fantastiske rammer.

Prag har mange teatre, og byen er specielt kendt for sort teater og Laterna Magika. Mange af disse forestillinger er grundlagt på musik og indeholder få eller ingen ord, hvorfor der ikke er nogen sprogbarriere.

Rejselederen er gerne behjælpelig med køb af billetter til disse forestillinger, om det kan friste. Det er forholdsvist billigt og ret så fantastisk at se på.

Og prisen er ...

Prisen for denne skønne storbyrejse er for avisens abonnenter 3998 kroner per person i dobbeltværelse. Tilsvarende kan ikke-abonnenter deltage for 4298 kroner per person. Eneværelsestillæg på 1100 kroner.

Prisen inkluderer:

Buskørsel fra Silkeborg/Ikast og Herning til Billund t/r

Fly med Ryanair Billund-Prag

10 kg bagage og lille håndtaske

Dansk rejseleder hele vejen

Transfer til hotel

Ophold på 4* centralt hotel med morgenmad

Middag i Folkets hus

Udflugtsprogram inklusive naturlige entréer

Tilmelding til Læserklubben

Byen med Karslbroen og de mange gyldne tårne og spir er utrolig smuk og har et fantastisk kulturliv.
På udflugten ud af byen kommer til også Karlstejn, hvor vi kan betragte det fantastiske slot. De fredede skove omkring byen dækker bølgende bakker langs Berounka-floden.
På en af landets ældste glas­virksomheder ser vi, hvordan noget af verdens fineste krystal fremstilles.