Standpunkt: Vi har brug for julelys i mørket

Udgivet:30. november 2022, 13.00

Læsetid:2 minutter

Vibeke Larsen. Foto: Henrik Ole Jensen

2 måneder siden

På vejen hjem fra Folkebladet i går eftermiddag, skulle jeg handle i nogle af byens butikker. Købe lidt fødevarer og nogle gaver.

Da jeg kom trækkende med min cykel gennem gågaden, kunne jeg ikke undgå at lægge mærke til en dame, som stod foran Hotel Eyde. Hun tog billeder med sin mobiltelefon af juletræet og juleudsmykningen på Torvet med den lysende rådyr-familie. Hun så simpelthen bare så glad ud.

Noget tilsvarende skete, da jeg efter nogle indkøb kom til Poulsens Plads. Der stod en lille familie og kiggede op på den flotte lyshimmel hen over pladsen og på tørresnorene med nissernes vasketøj. Her kunne man da tale om julelys i øjnene på såvel små som store.

Damen ved Torvet og familien ved Poulsens Plads er langtfra de eneste, der i denne tid standser op og nyder Hernings julebelysning. Eller foreviger oplevelsen med den mobile følgesvend.

Det er snarere reglen end undtagelsen, når man går en tur på gågaden. At opleve børn som voksne. Unge som ældre. Som tager sig god tid til at få hele det smukke syn og den gode stemning med.

Jeg har tidligere i Folkebladets spalter rost Herning City for beslutningen om ikke at spare julebelysningen væk i år - trods energikrise. Det gør jeg gerne igen.

For hold da op hvor er midtbyen fin og hyggelig med alle sine julelys og -udsmykning.

Herning City har i år ændret fra 17 til 10 timers tændt julebelysning om dagen. Desuden har foreningen for længst skiftet til LED-belysning og har dermed et forholdsvis lavt strømforbrug til julebelysningen.

I nogle byer i Danmark er hele eller dele af julebelysningen valgt helt fra i år. Det er en skam.

Selvfølgelig skal vi alle her i krisen være bevidste om vores forbrug og bidrage til at spare på energien.

Men jeg tror oprigtigt talt, at vi alle netop i år har ekstra brug for julelys og -stemning.

Jeg synes, Hernings midtby har valgt en fin løsning. Som balancerer energibesparelser og behovet for lys i en på alt for mange måder mørk tid.

Man skal ikke undervurdere, hvilken positiv effekt det midt i krisen kan have for både kunder, butikker og tiltrængt julehandel, at julebelysningen i et vist omfang er bevaret og bidrager til en hyggelig og rar stemning.

Herfra en stor opfordring til at gå en tur i gågaden og nyde udsmykningen og lyset her i den mørke tid.

Så kan du samtidig købe julegaver i de lokale butikker. De har hårdt brug for vores opbakning.

Hermed ønskes alle Herning Folkeblads læsere en rigtig dejlig december.

På gensyn her i Standpunkt på onsdag!

Vibeke Larsen

chefredaktør

vib@herningfolkeblad.dk

Indlæser debat