Store bededag er både fritid og løn

Udgivet:04. februar 2023, 09.35

Læsetid:1 minut

Egon Nykjær. Foto: Flemming Hansen

Af Egon Nykjær afdelingsformand Metal Herning

1 måned siden

HELLIGDAG Regeringen er i gang med et helt utilstedeligt overgreb på den danske model.

Det er fagbevægelsen, der forhandler løn, arbejdstid og andre ansættelsesvilkår med arbejdsgiverne. Det er ikke noget, regeringen skal blande sig i.

Fagbevægelsen har gennem mere end 100 år kæmpet for kortere arbejdstid og mere fritid. Det er foregået over lang tid og på en måde, så der er taget hensyn til både virksomhedernes konkurrenceevne og lønmodtagernes ønsker.

Det har betydet, at vi er en af verdens bedste lande at drive virksomhed i, at lønmodtagerne har gode vilkår, og vi har en meget høj beskæftigelsesfrekvens. Resultatet af dette er, at vi er en af verdens rigeste lande.

Derfor er forslaget om afskaffelse af store bededag en uhørt provokation. Det er et direkte indgreb i overenskomsterne.

Søgnehelligdagene er en integreret del af overenskomsterne. Frihed på et givent antal dage er en forudsætning for aftalerne både i forhold til løn og arbejdstid.

Derfor reagerer vi så voldsomt mod forslaget.

Timingen er samtidig helt gal. Vi er i gang med de sværeste overenskomstforhandlinger i mange år. Inflationen gør det mere end svært at finde en løsning, begge parter kan se sig ind i. At regeringen samtidig blander sig direkte i eksisterende aftaler om løn- og arbejdstid gør det meget, meget sværere at finde en løsning.

Indlæser debat