Læserbrev: Centraliseringens væsen

Udgivet:19. september 2023, 15.13

Læsetid:2 minutter

Per Møller Jacobsen.

Per Møller Jacobsen
Lyngens Kvarter 90, Herning, folketingskandidat for Enhedslisten

VURDERINGER Der er i min optik afgørende at forstå, at små enheder og lokal viden spiller en vital rolle i effektiv sagsbehandling. Historien har gentagne gange vist, at når beslutninger træffes på det laveste, bæredygtige niveau, så er resultatet ofte mere præcist og vedkommende for de berørte borgere.

De enkelte kommuners individuelle vurderingsmyndighed var bevis på denne teori. Denne struktur fungerede som en lup, der fokuserede på lokale aspekter og nuancer, hvilket gjorde det muligt for dem at foretage nøjagtige og relevante vurderinger af ejendomme. Dette skabte en følelse af nærhed og ansvarlighed, som borgerne kunne forholde sig til. Ganske vist gav det også forskellige vurderinger fra kommune til kommune, men vi er heller ikke ens, man kan jo se ud af de cirka 80.000 vurderinger, der er helt i skoven, at når man forsøger at behandle os ens, går det galt.

I dag står vi over for den triste konsekvens af en omvæltning mod en mere centraliseret tilgang. Et stort og forkromet IT-system, der oprindeligt blev præsenteret som fremskridt, har nu vist sig at være en katastrofe. Det har ført til massive forsinkelser og en alvorlig mangel på effektivitet. Resultatet? Op mod 10 milliarder kroner er ikke kommet i den fælles kasse, på grund af tekniske fejl og mangelfuld implementering. Systemet der er skyld i dette har så også i sig selv kostet henved fem milliarder kroner.

Det er ikke kun i vurderingsmyndigheden, denne centralisering har vist sin skadelige virkning. Familieretshuset og den offentlige gældsinddrivning lider også under ineffektiv centralisering. Det er på høje tid, at vi vender tilbage til en model, der værdsætter og integrerer lokal viden og ekspertise.

Måske er det fristende for landspolitikerne at forsøge at styre alt centralt. Måske føler de, at de har for lidt at beskæftige sig med, hvis ikke de er dybt involveret i hver lille detalje. Men det er netop her, fejlskønnet ligger. Vi må huske på, at den mindste bæredygtige enhed ikke er en central, landsdækkende løsning. Det er de individuelle enheder og eksperter på lokalt niveau, der har fingeren på pulsen.

Enhedslisten værdsætter og vil styrke små bæredygtige enheder. Vi ønsker at genoprette nærheden og effektiviteten i vores systemer. Det er kun ved at vende tilbage til denne grundlæggende forståelse, at vi kan forbedre den offentlige service og sikre, at vores systemer virker til gavn for alle.

Deltag i samtalen

Hej, jeg hedder Jacob Hove og er debatredaktør. Ønsker du at deltage i en aktuel samtale eller starte en ny, så er du meget velkommen til at sende mig dit synspunkt i en mail på debat@herningfolkeblad.dk Husk at du også altid kan skrive en kommentar i vores online debatmodul, som du finder herunder

Indlæser debat