Et langt arbejdsliv skal ikke ende med arbejdsrelateret kræft

24. marts 2021, 13.56

Marianne Vind. Foto: PR-foto

SYGDOM Den går ikke længere. Vi kan ikke se stiltiende til, mens mere end 100.000 europæere hver eneste dag dør af kræft, udelukkende fordi de passer deres arbejde.

Det er skræmmende tal, vi har med at gøre. Det ryster mig derfor, at EU-kommissionen ikke tager lønmodtagerens sundhed seriøst i deres nye kræftplan. Det siger sig selv, at man ikke skal knokle et helt arbejdsliv, for at finde ud af, at det i sidste ende kommer til at koste en livet. Alligevel udsættes alt for mange fortsat for kræftfremkaldende stoffer på deres arbejde.

Lad mig give et eksempel. I mere end 100 år har vi brugt asbest, i 50 år har vi vidst, at det var livsfarligt, og for 35 år siden blev det ulovligt at anvende asbest i Danmark. Men i dag dør stadig flere end nogensinde af det farlige materiale.

I 2021 skal tusindvis af bygninger renoveres i EU, og vi ved, at mange af de bygninger indeholder asbest. Uden handling betyder det i sidste instans, at stadig flere kommer til at dø som en konsekvens af deres arbejde. Men selvom vi ved, at det flyder med asbest i EU, har kommissionen meldt ud, at de først i 2022 vil komme med et forslag til, hvordan vi kan begrænse, at ansatte udsættes for asbest. Det er ganske enkelt ikke godt nok.

Det er i dag kun nogle lande i EU, som registrerer bygninger, der indeholder asbest. Vi har derfor et minefelt af asbest i EU, hvor ansatte ikke har en jordisk chance for at beskytte sig mod det farlige materiale. Jeg mener derfor, at vi bør reagere hurtigt og oprette et fælles europæisk asbestregister og stille skrappe registreringskrav til alle medlemslandene. Men asbest er ikke den eneste dræber. Giftige kemikalier, partikelforurening, andre kræftfremkaldende stoffer og stråling udsætter også lønmodtagere for en unødig kræftrisiko. Det er derfor vigtigt, at vi sikrer, at grænseværdierne for kræftfremkaldende stoffer kommer ned på et endnu lavere niveau, og at listen over stoffer fordobles. Samtidig skal vi sikre fuld beskyttelse mod stråling på arbejdspladsen og sætte ind over for luftforurening.

Der er nok at tage fat på.

I dag rammes alt for mange familier af kræft uden grund, og der er rigtig meget vi kan gøre fra politisk hånd.

Men det kræver, at vi får fingeren ud og ambitionerne op, så ingen i fremtiden skal få kræft af at gå på arbejde.