En travl jubilæumsuge i kirkens tegn

Engesvang Kirke afsluttede en uges fejring med koncert og reception

Udgivet:21. marts 2022, 11.00

Læsetid:2 minutter

Thisted Kirkes Drenge-Mandskor gav lørdag koncert i Engesvang Kirke. Foto: Privatfoto

ENGESVANG Lørdag afsluttede Engesvang Kirke en uge med festligheder i anledning af kirkens 125-årsjubilæum.

- Først var der en fantastisk koncert med et af landet allerbedste kirkekor, nemlig Thisted Kirkes Drenge-Mandskor. Koret, under ledelse af Niels Granvig og med orgelakkompagnement af Svend Ole Kombak, fremførte en række sange hvoraf flere af dem skal bruges ved korets koncertturné senere på året til Island og Canada, fortæller menighedsrådets næstformand Hans Jørgen Hansen i en pressemeddelelse.

Koret med 25 sangere syntes at være nøjagtigt afstemt efter Engesvang Kirkes rum. Lyden fyldte hele rummet og var en stor oplevelse for dem, der overværede koncerten.

Først sang koret en række religiøse sange, hvor især et helt speciel arrangement af »Se, nu stiger solen«, fik gåsehuden til at rejse sig hos tilhørerne.

I anden afdeling sang koret en række årstidssange, men korleder Niels Granvig undskyldte, at han faktisk havde lavet denne plan for et år siden, da der midt i marts fortsat var dyb vinter. Derfor sang koret nu vintersange samtidig med, at der var forårsfornemmelser udenfor.

Koncerten sluttede med et værk af Fauré på fransk, der efter planen skal bruges i forbindelse med koncerterne i den fransksprogede del af Canada.

Originalt alterbillede

Efter koncerten var den officielle jubilæumsreception i sognehuset.

Her var der blandt andet en udstilling af gamle effekter, menighedsrådet har fundet på lofter og i skabe. Blandt andet kunne man for første gang i mange år se det alterbillede, der var i kirken fra 1897 til 1966. Maleriet var i sin tid bekostet af kirkens idémand, Jens Peder Aaboe, som skænkede 400 kroner til et alterbillede. Da regningen kom, lød den på 350 kroner, og så blev der 50 kroner i overskud, som så blev investeret i en lysekrone.

Alterbilledet har ligget på loftet siden renoveringen i 1966-1967. I dag er der kun ét stykke inventar fra indvielsen i 1897, der fortsat er i brug, nemlig kirkeklokken.

Plads til en ekstra kirkeklokke

Torsdag aften var der foredrag med klokkeeksperten Erik Kure, der fortalte om kirkeklokker generelt og Engesvang Kirkes klokke specifikt. Han kunne blandt andet fortælle, at kirkeklokken i Engesvang er støbt i 1896 i Ruhr-distriktet i Tyskland, og at den er støbt i stål, hvor de fleste kirkeklokker faktisk er malmklokker støbt i en legering med kobber og tin.

Han ville ikke blande sig i en eventuel debat i Engesvang, men han gjorde opmærksom på, at klokkeophænget i klokketårnet i Engesvang faktisk er forberedt til to klokker, så hvis man vil have et supplement med en malmklokke til den eksisterende stålklokke, så er der plads.

Indlæser debat