Nu flyder den grønne brint fra Brande-projekt

Høgild-firmaet Everfuel er begyndt at distribuere brint fra banebrydende lokalt pilotprojekt

Udgivet:12. november 2021, 12.46

Læsetid:2 minutter

Anlægget, der producerer brint ligger i Brande. Foto: Tom Laursen

ENERGI Everfuel distribuerer nu grøn brint fra Siemens Gamesas pilotprojekt i Brande.

Projektet er det første, der producerer grøn brint fra vind i den såkaldte »ø-tilstand«.

Den lokalt producerede brint distribueres til Everfuels brinttankstationer og driver det voksende antal brændselscellekøretøjer, der kører på en grøn brændstofforsyning.

- At demonstrere hele værdikæden for lokalt produceret grøn brint er noget, vi har set meget frem til. Vindmøllen i projektet er tæt på Everfuel-hovedkvarteret, hvilket betyder, at vinden, der blæser her i dag, driver taxierne i København i morgen. Siemens Gamesa har stor erfaring med vindkraft, og samarbejdet med dem om distribution af grøn brint fra projektet er en dedikation til energiomstillingen. Det er ikke længere nok at have vedvarende energi. Vi skal være i stand til at afkoble produktion af vedvarende energi fra forbrug, for at få nul-emissionsmobilitet til at ske, lyder det i en pressemeddelelse fra Jacob Krogsgaard, direktør hos Everfuel.

Stolthed over milepæl

Projektet i Brande kobler en eksisterende Siemens Gamesa-vindmølle i området med en elektrolysefremstilling og muliggør en række tests og eksperimenter og viser, at grøn brint kan produceres uden at bruge energi fra nettet, kendt som »ø-tilstand«

- Der er ingen vej uden om grøn brint. Det er en game changer i jagten på at dekarbonisere strømforsyningen og løse klimakrisen. Vores brintproducerende vindmølle er et eksempel på de innovative projekter, der vil hjælpe med at forme det nye marked for rent brændstof og fremskynde den grønne energiomstilling, når vi integrerer hidtil usete mængder af vedvarende energi i energisystemet. Vi er meget stolte over at have nået endnu en milepæl i at gøre denne vision til virkelighed - at få vores første 100 procent grønne brint ud til forbrugerne, siger Poul Skjærbæk, Chief Innovation Officer hos Siemens Gamesa.

Det er det første projekt nogensinde, hvor vindenergien og brinten produceres samme sted uden om energinettet. Foto: Tom Laursen