Er der stadig nogen i Herning Kommune, der tør flytte på landet?

Udgivet:21. juni 2022, 12.22

Læsetid:2 minutter

Bjarke Nees. Foto: Privatfoto

Af Bjarke Nees. Tanderup Mark 11 Herning

BOSÆTNING Med en akut klimakrise og Putins aggressive fremfærd er det svært at være uenig i, at vi skal have en grøn omstilling af energisektoren. Men det er mere omkostningsfrit for nogle end for andre at bakke op om opstilling af vindmøller og solceller.

Det er ikke den bynære natur som Knudmosen, Holing Kær eller Gødstrup Sø, der bliver plastret til med solcelleanlæg og vindmøller. Det placeres alt sammen i det åbne land. Men her bor - måske til nogens overraskelse - også mennesker. Endda mennesker, som sætter så stor pris på åbne vidder og natur, at de har valgt at bo midt i den. Det er disse mennesker, der betaler den reelle pris for den grønne omstilling.

Men hvem det præcis er, der skal betale, ved vi ikke. Og det skaber en uholdbar usikkerhed for alle, der bor på landet eller overvejer at flytte herud. Det er særligt et problem i forhold til de mange nye solcelleanlæg, Herning Kommune forventer at give tilladelse til de kommende år. Der er ikke i lokalplanerne udlagt bestemte områder til solcelleanlæg, de kan potentielt blive etableret stort set alle vegne.

Byrådet har med denne tilgang valgt at sætte gang i et lotteri, eller måske snarere et spil russisk roulette, hvor alle, der vælger at bo på landet, kan blive de ultimative tabere.

Som det er lige nu, er der desværre kun én måde at få sikkerhed for, at den landlige idyl, du bosætter dig i, ikke bliver forvandlet til et inferno af tekniske installationer. Det er selv at eje de marker, du nyder at kigge ud over, og det er selvsagt ikke en luksus, som er alle forundt.

For mig personligt er problemstillingen blevet aktualiseret i forbindelse med forslaget om solcellepark Amtrup ved Snejbjerg, som er et af de forslag, byplan- og bosætningsudvalget skulle tage stilling til i går, mandag 20. juni. Mit ærinde med dette læserbrev er dog bredere end min og mine naboers aktuelle hovedpine. Det handler om den usikkerhed, som Herning Kommunes tilgang til planlægning af solcelleanlæg og i nogen grad vindmøller skaber for folk, der bor på landet i det hele taget.

Hvis byrådet ønsker fortsat udvikling og bosætning i landområderne, er man nødt til at skabe nogle klarere rammer, der giver et minimum af vished for, om den bolig, man køber, kan blive omringet af solceller eller ej. Hvis man ikke vil give borgerne den vished, kan jeg godt forstå, hvis folk ikke længere vil flytte på landet - men måske synes byrådet også, det er lettest, hvis vi alle bor inden for byskiltene?

Indlæser debat