Prisstigning: Gaspriserne rammer nu også varmeforbrugerne i Herning - men først til næste år

Varmeforbrugerne i både Herning og Randers kan se frem til stigende priser til næste år

Udgivet:12. juli 2022, 13.38

Læsetid:2 minutter

Varmeforbrugerne i Herning kan se frem, til at Verdo i 2023 vil hæve varmepriserne med omkring 1000 kroner om året for et standardhus. Foto: ColorFactory

HERNING Det bliver dyrere at skrue op for varmen fra næste år.

Det forventer varmeselskabet Verdo, som i en pressemeddelelse allerede nu varsler prisstigninger fra 2023 for at give kunderne mulighed for at indstille sig på stigningen.

- For den enkelte kunde kan det mærkes, når priserne på en helt basal ydelse som varme stiger, og her vil stigningen kunne opleves ret markant. Så selvom et halvt år i forvejen kan virke som lang tid, synes vi, det er vigtigt, at kunderne allerede nu kan forholde sig til det, siger Karsten Randrup, der er fjernvarmechef hos Verdo.

Naturgas i tre måneder

Det er blandt andet stigende priser på indkøb af brændsel, som presser prisen på varme op.

Verdo anvender bæredygtig grøn biomasse og hovedsageligt træflis, som lige nu stiger kraftigt i pris, blandt andet på grund af krigen i Ukraine og de deraf store prisstigninger på andre brændsler som kul, olie og naturgas. Men også lokale forhold er med til at ændre prisen.

I Herning påvirkes prisen af, at Herningværket skal lukkes ned i tre måneder. I den periode foregår fjernvarmeproduktionen på reservelastcentraler, som fyrer med naturgas. Det er dyrere end den træflis, som fjernvarmen normalt bliver produceret på.

Som tingene ser ud lige nu, er de forventede fjernvarmepriser for 2023, at et standardhus på 130 kvadratmeter i Herning med et årsforbrug på 18.100 kWh vil koste omkring 13.700 kroner inklusive moms om året. Denne pris lå i august 2021 på 12.739 kroner og er således omkring 1000 kroner billigere.

Definitionen på et standardhus er dog af ældre dato og fra en tid, hvor husene var dårligt isolerede. Derfor bruger langt de fleste i dag mindre fjernvarme end det, der svarer til et »standardhus«. Med andre ord så vil de fleste få en lavere regning end standardhuset, selv om de bor i et hus på 170 kvadratmeter.

Estimater kan ændre sig

Fjernvarmekunder bør dermed forberede sig på et prishop:

»Det hører dog med til historien, at priserne har været lavere de seneste år, så trods den markante stigning ventes priserne i både Randers og Herning at holde sig under niveauet fra 2017. Samtidig er det vigtigt, understreger selskabet, at de ovenævnte priseksemplerne er baseret på de forhold, vi kender til nu.

Hvis forholdene ændrer sig, kan det tilsvarene ændre estimaterne,« skriver selskabet.

Mere interessant læsning

Mere fra temaet

Se flere

Mest læste

Herning

Se flere

Mest læste på Herning Folkeblad

Seneste nyt

Se flere