Alder er ingen hindring

»Gentænk aldring« har ikke nødvendigvis noget at gøre med det negative i at blive gammel - aldring hele livet er positivt, mener koreografen Nønne Mai Svalholm

29. januar 2019, 09.12

Koreograf Nønne Mai Svalholm står for projektet »Gentænk aldring«, hvor kommunens ældre kan være med til at lave en danseforestilling.

Nørre Snede Den 41-årige koreograf Nønne Mai Svalholm fra Aarhus oplevede på et tidspunkt, at ældre mennesker var usynlige i samfundet.

Hun kunne lide at studere ældre kroppe, men så til sin forbløffelse, at der hvor hun færdedes, var der næten ingen ældre mennesker. Hun blev forfærdet over, at vi har et samfund, hvor ældre ikke har en stemme, og hvor man ikke ser ældre mennesker som en ressource.

Det fik hende til at kaste sig ud i projektet »Gentænk aldring«, der nu har kørt i Aarhus Kommune i tre år.

Her er det lykkedes hende at samle 70 +60-årige, hvor den ældste er 82, lade dem danse og sanse, og endelig opføre en række forestillinger.

Samme greb vil hun nu forsøge sig med i Ikast-Brande Kommune.

- I første omgang kører vi disse workshops, men det er da drømmen, at vi også kan lave en forestilling lokalt, siger Nønne Mai Svalholm.

Der mødte kun tre nye op på Nørre Snede Skole, men det slår ikke Nønne Mai Svalholm ud af kurs. Hun er ikke bleg for at henvende sig til ukendte mennesker, der har en kropsholdning eller en udstråling, der fortæller hende, at de ville få glæde af at danse.

- Mest kommer folk, fordi de hører om det fra andre, men jeg kan godt finde på at henvende mig til én på gaden. Jeg elsker at studere kroppe, og jeg kan hurtigt se, om de kan danse, siger hun.

Synlige ældre...