DK Company dømt for efterligning

Sø- og Handelsretten har afgjort, at en frakke fra mærket Ichi var lige lovlig meget inspireret af en af konkurrenternes produkter

5. november 2019, 19.01

DK Company har hovedsæde i Ikast, men i den aktuelle sag er det Ichi-mærket fra DK Company Vejle, som har været i skudlinjen. Foto: PR-foto

DESIGN Modefirmaet Baum und Pferdgarten i København har haft trukket konkurrenten DK Company med hovedsæde i Ikast en tur i Sø- og Handelsretten.

Stridspunktet var en frakke fra DK Companys mærke Ichi, som Baum und Pferdgarten mente var en kopi af deres »Bellona-frakke«. Mandag faldt der dom i sagen, og DK Company blev dømt som taber og forbydes som konsekvens at producere og sælge den pågældende frakke frem til og med 1. september 2020.

DK Company skal også betale et erstatningsbeløb på 50.000 kroner plus sagsomkostninger på i alt 32.700 kroner.

En nærgående efterligning

Af domsafsigelsen fremgår det, at Sø- og Handelsretten ikke fandt, at der var tale om en 100 procent kopiering, da der var detaljeforskelle på de to frakker. Dog fastslås det i domsafsigelsen, at Ichi-frakken »udgør en så nærgående efterligning af Bellona, at det ikke med rimelighed kan formodes, at DK Company Vejle har udviklet Ichi i en selvstændig proces uden kendskab til Bellona-frakken«.

Sammenfattende er konklusionen, at Ichi-frakken »udgør en krænkelse af Baum und Pferdgarten A/S’ rettigheder efter markedsføringsloven og EF-designforordningen«.

I andre kopisager lander erstatningsbeløbet højere, hvis det kan dokumenteres, at den forurettede part har tabt omsætning på kopieringen. Men i denne sag solgte Baum und Pferdgarten ikke længere deres frakke, da DK Compays frakke blev sat til salg. Det var medvirkende til, at erstatningsbeløbet landede på 50.000 kroner og ikke de 250.000 kroner, som Baum und Pferdgarten havde krævet.