Godt, der bliver rusket op i plejehjems-forhold

11. juli 2020, 09.17

Inger Kristensen Foto: Tom Laursen

ÆLDREPLEJE I Herning Folkeblad torsdag 9. juli 2020 skriver Poul Bech, Møllegade 71, Kibæk »Lad dem der har ansvaret løse problemet«.

Det er jeg helt enig i. Den første betingelse er, at de bliver gjort opmærksom på, at der er et problem. De tilsyn, som der burde være ved eksempelvis plejehjem, har åbenbart ikke set noget, som de mente, de skulle tage sig af. Det er også en nem, hurtig og billig løsning, men ikke brugbart i virkeligheden.

Det, som er kommet for dagen ved de skjulte optagelser tv-optagelser, er jo ikke noget nyt. Det er ikke et generelt problem på plejehjem, men det sker mange steder i mere eller mindre omfang. Desværre. Så det er godt, at der måske kan blive rusket op i det. Der skal mere plejepersonale til både på sygehuse og plejehjem.

Min egen mor var meget dement. De sidste to år af hendes liv havde hun ikke noget sprog. Det var svært. Der stødte anden sygdom til, så hun var indlagt på sygehuset i tre uger og kom på plejehjem i en uge, hvor hun døde 74 år gammel. Min far havde passet hende hjemme, indtil hun blev indlagt på sygehuset og senere plejehjem.

Efter disse oplevelser bad min far os to børn om: At han aldrig skulle indlægges på et sygehus eller komme på plejehjem. Han ville aldrig udsættes for det. De tager sig ikke ordentlig af gamle.

For 14 år siden i påsken, oplevede min far, at han ikke kunne holde til at arbejde - det var rigtig træls. Han vovede sig til lægen, fik taget diverse prøver, som han skulle have svar på efter påsken. Imidlertid følte han sig sløj i påsken, var hos vagtlægen, som tilfældigvis var hans egen læge. Han kunne fortælle min far, at der ikke var noget tegn på sygdom, men hvis han fortsat havde det dårligt, når han kom i konsultationen om tirsdagen, så måtte han indlægges til videre udredning. Det blev aldrig til noget - han suiciderede natten til 2. påskedag - han ville ikke indlægges på sygehus eller plejehjem. Det er nu 14 år siden. Han blev 89 år.

Håber at politikerne både på lands- og lokaltplan får rettet op på tingenes tilstand.