Vi skal have styr på Google og Facebook

Udgivet:09. maj 2022, 12.12

Læsetid:1 minut

Mogens Jensen. Foto: Steen Brogaard

Af Mogens Jensen folketingsmedlem for Socialdemokratiet

ONLINE Techgiganter som Google, Facebook og Apple er på relativt kort tid blevet en fast bestanddel af vores hverdag. Det er her, vi er i kontakt med venner og familie, her vi søger alskens information, og her vi kobler af efter en lang arbejdsdag. Der er bestemt mange gode ting at sige om techgiganterne - men der er også en hel del advarselslamper, som vi for længe har overset. Misinformation får lov til at florere, børn og unge udsættes for svært gennemskuelige reklamer, og i nogle fora deler unge mennesker selvskadeligt indhold med hinanden. Det er blot nogle af de udviklinger, som vi skal sætte ind over for.

Derfor glæder det mig meget, at Europa-Parlamentet med Christel Schaldemose som chefforhandler og ministerrådet har indgået aftale om en lov, som strammer op på de forældede regler. Når den digitale virkelighed ændrer sig, skal lovgivningen følge med. Og det har længe ikke været tilfældet.

Det giver god mening, at Europa går forrest, når det gælder om at fastsætte spillereglerne for techgiganterne. Med den nye lov skal vi blandt andet have kontrol med algoritmerne, sikre risikovurdering af algoritmerne, forbud mod målrettede reklamer til børn og strengere kontrol med produkter på online markedspladser.

Fremover skal techgigianterne blandt andet vurdere, om deres algoritmer eksempelvis spreder desinformation eller indhold, der potentielt kan medføre, at unge kvinder får spiseforstyrrelser.

Også i Danmark har vi stort fokus på techgiganternes rolle og deres indflydelse - på godt og ondt - på vores liv og samfund. Socialdemokratiets medieudspil er nemlig i skrivende stund til forhandling.

For os er det helt indlysende, at der er brug for øget demokratisk kontrol og gennemsigtighed, fordi techgiganterne er vores vindue til verden og i høj grad bestemmer, hvilken information vi præsenteres for. Det skal vi selvfølgelig kunne stille krav til.

Indlæser debat