Nyhedsoverblikket: Tsunamivarsel sender titusinder på flugt

5. marts 2021, 07.07

Wang Chen, viceformand for Nationalkongressen, var blandt talerne ved fredagens åbningsceremoni af den årlige samling i Beijing. Leo Ramirez/Ritzau Scanpix

MORGENPOST Godmorgen. Her er de vigtigste nyheder fra ind- og udland fredag morgen.

Selvtest kan åbne for at sende flere elever tilbage i skole

Politik: Statsminister Mette Frederiksen (S) åbner for, at der kan lukkes flere elever tilbage i skolerne, hvis de blandt andet begynder at teste sig selv for corona. Det gør hun i et opslag på Facebook torsdag aften.

Kina vil ændre Hongkongs valgsystem grundlæggende

Udland: Den kinesiske regering ønsker at ændre Hongkongs valgsystem for at sikre, at det er »patrioter«, der styrer byen. Det bekræfter en ledende kinesisk embedsmand til Reuters op til Den Nationale Folkekongres (NPC) i Kina, som er begyndt fredag.

Tsunamivarsel sender titusinder på flugt fra stillehavskyster

Udland: Titusindvis af kystbeboere i New Zealand, Ny Kaledonien og Vanuatu har fredag søgt tilflugt i højereliggende områder, efter at flere voldsomme jordskælv har udløst tsunamivarsler for store dele af Stillehavet.

Kina sætter vækstmål på seks procent trods fortsat pandemi

Udland: Kina har sat et mål om en økonomisk vækst på over seks procent i 2021. Det oplyser premierminister Li Keqiang natten til fredag i forbindelse med indledningen af Kinas årlige samling af Den Nationale Folkekongres (NPC).

Australien er frustreret over europæisk blokade af vacciner

Udland: Den australske regering er »skuffet og frustreret« over, at Italien med godkendelse fra EU har blokeret en stor mængde AstraZeneca-vacciner, der skulle have været sendt til Australien.

Bidens manglende første pressemøde vækker undren

Udland: Joe Biden har torsdag været præsident i USA i 43 dage, og han har stadig ikke holdt noget pressemøde. Det er den længste periode i begyndelsen af et amerikansk præsidentskab i mindst et århundrede, hvor præsidenten ikke har holdt et pressemøde, viser CNN-analyse.

Eksperter er gået i gang med at regne på sidste lempelser

Politik: Den næste tid vil en række eksperter regne på, hvad der kan anbefales at gøre i forhold til lempelser af de resterende coronarestriktioner. Beregningerne vil regeringen præsentere for resten af Folketingets partier efter 15. marts. Det oplyser Sundhedsministeriet.

Det sker i dag:

09:00 Havbrug afkræves 190 millioner i straffesag: Retten i Horsens indleder i dag en straffesag mod Hjarnø Havbrug A/S om omfattende overtrædelser af miljøbeskyttelsesloven og straffeloven.

09:00 Der afsiges dom i våbensag: Retten i Odense ventes i dag at afsige dom i en omfattende sag om våbenbesiddelse, hvor ni mænd og en kvinde er tiltalt.

09:00 Retssag om ulovlig import af hvalpe indledes: Fredag står tre mænd på henholdsvis 52, 56 og 59 år tiltalt ved retten i Kolding for ulovligt at have importeret og solgt hvalpe af racen fransk buldog fra Polen.

11:00 SAS kommer med trafiktal: Det skandinaviske luftfartsselskab SAS kommer med trafiktal for februar.

14:30 Amerikansk kongetal offentliggøres: Det amerikanske kongetal, tallet for jobskabelse, bliver offentliggjort klokken 14.30. Tallet giver en indikation om økonomiens udvikling i USA.

15:00 Parken kommer med årsregnskab: Parken Sport og Entertainment, som er selskabet bag blandt andet FC København, kommer med årsregnskab.

Pave Frans besøger Irak: For første gang nogensinde besøger en pave Irak, når pave Frans 5.-8. marts besøger landet.

Folkekongressen i Kina fortsætter samling: Kinas Folkekongres samles i Beijing, hvor den nye femårsplan ventes præsenteret.