Tilvalg, fravalg, frit valg

Udgivet:13. oktober 2021, 10.35

Læsetid:2 minutter

Jannie Munk Grønbæk. Foto: PR-foto

Jannie Munk Grønbek. Stenbjergkvarteret 44 Snejbjerg, kandidat til byrådsvalget for Det Konservative Folkeparti

KLIPPEKORT Jeg har valgt at skrive dette læserbrev for at sætte et fokus på noget, som vil berøre os alle i fremtiden.

16. november står mit navn på stemmesedlen til kommunalvalget , fordi jeg har valgt at stille op til byrådet. Det valg har jeg truffet ud fra et ønske om medbestemmelse, indflydelse og interesse i hvad, hvor og hvorfor ting sker i mit lokalområde.

På valgdagen vælger jeg at stemme i min lokale hal, hvor vi endnu en gang skal fejre demokratiet og retten til at vælge. Om jeg går de 500 meter eller cykler til valgstedet, det beslutter jeg selv på dagen - der er selvfølgelig også den faktor, at hvis det regner, så vælger jeg nok bilen. Men uanset hvad jeg vælger, så er en ting helt sikkert - det er mig, der vælger. Det er en ret, jeg har, jeg vil nærmest sige en selvfølge. Det er egentlig ikke noget, jeg eller nogen anden på min alder for den sags skyld bruger ret meget tankevirksomhed på. Jeg træffer valg dagligt, fordi jeg skal eller måske er sandheden fordi jeg kan? Prøv lige at tænke tanken til ende - hvad nu hvis jeg ikke kunne, hvad nu hvis jeg godt vidste, hvad jeg ville, men jeg havde mistet retten eller evnen til selv at vælge? Skræmmende, men også desværre sandt, for mange ældre medborgere er lige netop i den situation, hvor det frie valg ikke længere er en given ting.

Heldigvis er det noget, samfundet har fået øjnene op for og den såkaldte »Fleksible indsats pakke« i daglig tale kaldet »klippekortsordningen« er nu en realitet.

En ordning som i alt sin enkelthed giver det frie valg i nogen grad tilbage til borgerne, så de nu kan vælge at blive ledsaget til købmanden, kirken, vælge at drikke kaffe eller tage på udflugt. Ordningen giver den enkelte borger 30 min. pr. uge til frit at vælge, hvad de vil have hjælp til - de enkelte klip kan sågar spares sammen, så man kan bruge sammenlagt op til 6,5 time sammen med sin ledsager, til en familiefest eller andet. Denne ordning skal for alt i verden bibeholdes, og det er mit helt klare mål og ønske, at den også udvides, så endnu flere ældre kan få glæde af det frie valg.

Som det forholder sig i skrivende stund, gælder ordningen for de kategorier af ældre, som kaldes funktionsniveau tre og fire, som indebærer at de ældre, som tilkendes ordningen, er borgere med behov for omfattende personlig pleje, hvilket typisk vil betyde, at borgerne bor på et plejehjem.

Jeg og Konservativ Herning ønsker en tilføjelse til bestemmelsen omkring klippekortsordningen, så vi også medtager borgere med funktionsniveau to. Så de, som fagligt betegnes som værende enten svage, skrøbelige eller ensomme borgere med et lille netværk og med behov for moderat personlig pleje, vil blive omfattet af denne ordning.

Giv en stemme til de ældre. Et valg, frit valg - dit valg.

Mere interessant læsning

Mere fra temaet

Se flere

Mest læste

Debat

Se flere

Mest læste på Herning Folkeblad

Seneste nyt

Se flere