Fra Lokalavisen: Ejerskifte begyndte med et grin

Erling Kjærs Maskinstation er i gang med et generationsskifte. Den skal drives videre i Erling Kjærs ånd, fortæller de to nye medejere

27. marts 2020, 16.31

26-årige Mathias Yde Pedersen (t.v.) bliver manden i marken og får ansvaret for værkstedet, mens 27-årige Morten Lauridsen vil stå for administrationen af maskinstationen og kundekontakten. Foto: Flemming Hansen

VILDBJERG Da Erling Kjær første gang spurgte Morten Lauridsen, om han ville overtage hans maskinstation, var reaktionen måske ikke den forventede.

- Jeg grinte egentlig bare af ham. For da jeg begyndte at arbejde for ham i 2014, var det mest for at få stillet min lyst til køre i store maskiner. Men siden er jeg blevet mere optaget af at få en hverdag til at køre, hvor et stort hold arbejder sammen, så man kan gøre kunder og landmænd tilfredse, siger 27-årige Morten Lauridsen, der ved årsskiftet blev medejer af Erling Kjærs Maskinstation sammen med sin ven gennem mange år, 26-årige Mathias Yde Pedersen.

Selv er han vokset op på en gård få kilometer fra Erling Kjærs Maskinstation, mens Mathias Yde Pedersen er vokset op i Haunstrup. Siden har han og hustruen dog købt en ejendom i Vildbjerg, som de har renoveret. Begge de nye medejere har en landbrugsuddannelse fra Agroskolen i Hammerum med sig i bagagen, men Morten Lauridsen havde faktisk andre planer end et liv i landbrugserhvervet:

- Min plan var egentlig at søge ind på politiskolen, og jeg havde også taget en HF, inden jeg begyndte på landbrugsuddannelsen. Derfor var der heller ingen stor opsparing eller etableringskonto klar, da Erling spurgte mig, om jeg ville overtage maskinstationen. Tværtimod havde jeg lige brugt det meste af min opsparing på en dyr bil, fortæller han.

Men Erling Kjær gav ikke op så let, og han spurgte igen og igen ind til fremtidsplanerne. Det endte til sidst med, at Morten Lauridsen sagde ja til at tage en snak, men han ville have Mathias Yde Pedersen med ved bordet.

Sammen blev de enige om, at de to unge mænd skal overtage maskinstationen i løbet af de kommende fem år.

Klar arbejdsfordeling

- Økonomisk er det ikke meget, vi har haft at skyde ind i projektet. Derfor er vi meget taknemmelige for, at Erling har valgt en model, hvor han låner os pengene, som vi afdrager til ham. Uden den løsning kunne det ikke lade sig gøre. Det er en kæmpe tillidserklæring, siger Morten Lauridsen.

Selv om de nye medejere begge kan betjene de store maskiner, er arbejdsfordelingen klar:

- Jeg skal stå for administrationen, være på kontoret og have kontakten til kunderne. Mathias er manden i marken og skal styre værkstedet. Den fordeling er helt naturlig; vi er gode til hver sit, siger Morten Lauridsen, der flytter ind i stuehuset på Røddingvej 5, når Erling Kjær og han hustru, Aase, rykker ud.

- Lige nu er vi alle med i beslutningerne, men man kan godt mærke på Erling, at det er svært for ham at give arbejdet fra sig. Det er helt forståeligt, når man har drevet det hele i mere end 40 år. Derfor skal han heller ikke køres ud på et sidespor. Vi vil drive det videre i hans ånd, men han er jo af den gamle skole, så vi vil nok modernisere nogle ting lidt, siger Morten Lauridsen.