Ekskursion: Til Lübeck med mundbind og coronapas

Torsdag og fredag i forrige uge var 2. g- elever fra Herning Gymnasium i Lübeck for at tale tysk og indånde den særlige tyske julestemning

7. december 2021, 12.09

Herning Gymnasium har genoptaget ekskursionerne efter et års pause. Her er det 2.a sammen med djævlen ved Mariekirken i Lübeck. Foto: Privatfoto

HERNING Efter et års pause på grund af coronapandemiens rasen kunne tysklærerne på Herning Gymnasium i slutningen af forrige uge endelig igen invitere deres godt 230 2. g-elever fra 10 klasser med fortsættertysk med ned til den smukke gamle hansestad Lübeck i Schleswig-Holstein.

Det var 23. gang, at gymnasiet arrangerede en Lübeck-tur. Udstyret med mundbind, coronapas, masser af håndsprit og en solid viden om Lübeck fra undervisningen begav den danske gruppe sig af sted fra gymnasiet i fem busser tidligt torsdag morgen.

Eleverne skulle snart få at se, at Lübeck er et oplagt udflugtsmål, eftersom byen ligger i overskuelig køreafstand fra Herning og har så meget interessant at byde på - også for danske gymnasieelever fra Midtjylland.

Tysk ud af huset

Turen til Lübeck gav eleverne en enestående mulighed for at praktisere tysk ud af huset og opleve faget tysk i en autentisk sammenhæng.

Med Lübeck som udgangspunkt fik eleverne gennem skriftlige opgaver, interview, museums- og kirkebesøg og byrundture et indblik i tysk sprog, litteratur, geografi, historie, arkitektur og samfundsforhold, som vil komme dem til gode i tyskundervisningen fremover.

De hyggelige julemarkeder i Lübeck tiltrækker årligt mange tusinde mennesker og er et godt sted at praktisere tysk, når man har det som fag i gymnasiet. Foto: Privatfoto

Familien Mann med Thomas Mann i spidsen, byporten Holstentor, den smukke Marienkirche og domkirken i Lübeck, som blev svært beskadiget under et britisk luftangreb i marts 1942, blev med ét gjort nærværende for eleverne. Undervejs fik de unge mennesker også mulighed for at tale med tyskerne om deres juletraditioner, mens de slentrede rundt blandt kandiserede æbler, gløgg og »Ich liebe dich«-honninghjerter og sugede den særlige tyske julestemning på byens atmosfærefyldte julemarkeder til sig.

At indgangsbilletten til Lübecks forlystelser og seværdigheder var et gyldigt coronapas så ikke ud til at genere de maskeklædte tyskelever, deriblandt Laura Lilleris fra 2.a:

- Turen til Lübeck var en fed oplevelse, fordi det var vildt hyggeligt at gå rundt på julemarkederne, bruge sit tyske og få udfordret sine sproglige evner.

Herning Gymnasium ønsker, at skolens elever oplever at undres og begejstres, hvad der var rig lejlighed til under opholdet i Lübeck.

Eleverne besøgte Museum Behnhaus Drägerhaus og gennemgår her deres svar på en museumsopgave om familien Mann sammen med lærer Romana Stoubæk. Foto: Privatfoto

Eleverne gjorde hurtigt den væsentlige opdagelse, at de rent faktisk godt kunne formulere sig på et overordentligt betydningsfuldt europæisk fremmedsprog, som tales af flere end 80 millioner mennesker i Europas største land.

At Tyskland har nordlig grænse mod Danmark, gør naturligvis landet til et meget attraktivt sted for os danskere. Samtidig blev eleverne på turen bevidstgjorte om, at tyskerne er et venligt og imødekommende folkefærd, som er stolte over, at udlændinge - og ikke mindst unge mennesker - kommer på besøg og giver sig i kast med tyskernes bøjningsfyldte sprog.

Uden for landets grænser

Turen til Lübeck har givet de danske elever et overordentligt positivt Tysklandsbillede, ligesom den har styrket elevsammenholdet i stamklasserne - en ikke uvæsentlig tillægsgevinst i en tid, der indtil for nylig var præget af nedlukning og fjernundervisning:

- Turen til Lübeck var en fantastisk studietur, som gjorde klassefællesskabet endnu stærkere, siger Dikte Svanholm fra 2.a på Herning Gymnasium, og klassekammerat Mikkel Wiig supplerer:

- Det var i det hele taget bare dejligt at komme uden for de danske grænser igen og udforske en anden kultur.

Sent fredag var den danske gruppe hjemme på gymnasiet igen, og til næste år sætter en ny gruppe tyskelever i 2. g kursen sydover på det, der bliver Herning Gymnasiums 24. tur til Lübeck.

Kenneth Søndberg Hansen er lektor i tysk og engelsk på Herning Gymnasium

Eleverne fra Herning Gymnasium - 230 i alt - ankom til Lübeck med bus fra Herning. Foto: Privatfoto

Indlæser debat