Succes bredes ud: Skoleelever får job på plejehjem

En ny form for fritidsjob for de 13-17-årige bliver rullet ud syv steder i Herning Kommune

15. oktober 2021, 12.11

Lind Plejecenter har haft så gode erfaringer med at have folkeskoleelever tilknyttet, at Herning Kommune nu skaber fritidsjob for de unge på flere plejehjem. Foto: Flemming Hansen

HERNING På seks plejecentre og et botilbud i Herning Kommune vil der fra januar forhåbentlig være ansat skoleelever i fritidsjob.

Det skriver kommunen i en pressemeddelelse.

Eleverne får titlen FølgesVENde og skal kort fortalt være sammen med beboerne på plejehjemmet et par timer hver uge.

Projektet har været prøvet af på Lind Plejecenter i løbet af det seneste år dog med afbrydelser på grund af corona. Her har erfaringerne været så positive, at projektet nu bliver bredt ud på yderligere seks adresser.

- Det har været en fornøjelse at have skoleeleverne ansat som ungarbejdere. Vores beboere har nydt selskabet, for de unge møder med ind med en helt naturlig nysgerrighed og spørgelyst. Og så har de vist sig at være meget omsorgsfulde. Samtidig har vi kunnet frigive vores medarbejdere til andre praktiske opgaver i den tid, eleverne er her, forklarer Gundi Halfmann, centerleder på Lind Plejecenter.

Grundig oplæring

Der er stor forskel på de typiske fritidsjob og arbejdet på et plejecenter. Derfor får de unge også grundig oplæring, inden de begynder i jobbet.

- Det er ikke meningen, at de unge skal agere plejepersonale. Derfor får vores ungarbejdere en grundlæggende viden om, hvornår de skal tilkalde personalet. De får en telefon, så hjælpen altid er lige ved hånden, hvis nu en af beboerne skal på toilet eller lignende. Dermed kan de unge koncentrere sig om det, vi har ansat dem til - nemlig at skabe hygge og lave aktiviteter, forklarer Gitte Rasmussen, chef for plejecentrene i Herning Kommune.

Op mod 28 elever

Der er allerede ansat fire FølgesVENde, som begyndte i mandags. De bliver nu oplært, og det er meningen, at de skal være med til at uddanne de nye ungarbejdere, som begynder til januar. Der bliver ansat mellem to og fire ungarbejdere på hvert plejehjem eller botilbud. Her vil de unge indgå i teams, så der altid er to ungarbejdere på job samtidig.

Det er i første omgang følgende steder, der ansætter FølgesVENde:

Engholm Centret, Fulgsangsø Centret, Lind Plejecenter, Sørvad Plejecenter, Toftebo Centret, Vesterled Plejecenter og Bytoften.

Resten at kommunens plejecentre forventes at følge trop senere.

Indlæser debat