Unge-indsats i støbeskeen

Alt for mange unge i Midt- og Vestjylland er hverken i gang med en ungdomsuddannelse eller i job. Lokale kræfter, Lederne og Cabi vil 7. februar præsentere et nyt initiativ

Udgivet:04. februar 2023, 13.30

Læsetid:3 minutter

Der er alt for mange lokale unge, som står udenfor både uddannelses-systemet og arbejdsmarkedet. Der skal skabes et arbejdsmarked, hvor der er plads til flere, siger Lene Skyggelund, afdelingsforperson for Lederne MidtVest. Foto: PR-foto

1 måned siden

ARBEJDSMARKED I Vestjylland er der i jobcentrene registreret cirka 3400 unge mellem 16 og 29 år, som ikke er jobparate, viser tal for det regionale arbejdsmarkedsråd. De unge risikerer, at de aldrig bliver en del af det fællesskab, som job, kolleger og arbejdspladser betyder. Og nogle af dem har brug for en ekstra håndsrækning for at komme i gang med uddannelse eller at få foden ind på arbejdsmarkedet.

Dét er grundtanken bag det nye initiativ, LederAlliancen, som sparkes i gang 7. februar i Vildbjerg.

Initiativtagerne er Lederne, Danmarks største faglige organisation for ledere, og videnshuset Cabi. Håbet er, at LederAlliancen kan blive samlingspunkt for den fælles lokale indsats, der er helt nødvendig for at sikre unge de succesoplevelser, der kan give dem mod på uddannelses- og arbejdslivet.

Behov for hjælp

Det har flere konsekvenser, at unge mennesker står uden job eller uddannelse.

For det første koster det samfundet rigtig mange penge, men det har også store konsekvenser for den enkelte, da lediggangen kan skabe mistrivsel.

- Vi har som samfund brug for at samle kræfterne og finde helt konkrete løsninger. Og vi har også i den grad brug for lokale initiativer og ideer. For der er alt for mange lokale unge, som står udenfor både uddannelsessystemet og arbejdsmarkedet. Der skal skabes et arbejdsmarked, hvor der er plads til flere - også til dem, der ikke kan arbejde fuldtid grundet fysiske eller psykiske udfordringer. Det vil vi gerne hjælpe med at løse, siger Lene Skyggelund, afdelingsforperson for Lederne MidtVest.

Hun mener også, at ledere ude i erhvervslivet har en mulighed for at hjælpe unge med at få en god start på arbejdsmarkedet. Det er netop også grunden til, at hun nu stiller sig i spidsen for at kickstarte det lokale netværk af ledere, som ønsker at hjælpe unge ind på arbejdsmarkedet eller at give dem handlekraft og mod til at vende tilbage til uddannelsessystemet.

- De unge skal have en støttende hånd og noget helt konkret hjælp fra for eksempel en lokal arbejdsplads. Det er godt for den enkelt unge. Men det er også godt for samfundet. For vi står i en situation med mangel på arbejdskraft. Så vi har ikke råd til at tabe så mange unge på gulvet, uddyber Lene Skyggelund.

Skal løfte i flok

Også HR-ansvarlig hos Cabi, Ane Baun Nielsen, ser et stort behov for at styrke unge adgang til job eller uddannelse.

- I Cabi er vi hver dag i kontakt med virksomheder, som gerne vil give plads. Men ofte har de brug for inspiration og gode råd til, hvordan de kan gribe det an i praksis. Heldigvis er der hjælp at hente, når man vil rekruttere medarbejdere, som har brug for noget særligt. Men jo også hvis man allerede har medarbejdere ansat, der har brug for hjælp, siger hun og forklarer:

- Samarbejdet med det lokale jobcenter er omdrejningspunktet her. Vi skal have det samarbejde mere i spil omkring de unge, som har brug for det. Og gerne sammen med skolerne og virksomhederne, så vi i fællesskab får løftet de unge, der står uden for uddannelses- eller arbejdsfællesskabet, med ind. Alle mennesker løftes af at være en del af et fællesskab, understreger Ane Baun Nielsen, som også deltager ved lanceringen af LederAlliancen i Vildbjerg.

Præsentationen af det kommende initiativ finder sted tirsdag eftermiddag i Vildbjerg Sports og Kulturcenter.

Indlæser debat