26 forslag, som styrker lokalt iværksætteri

Udgivet:13. april 2016, 12.00

Læsetid:2 minutter

René Gade

Af Rene Gade tidligere iværksætter, folketingsmedlem for Alternativet, valgt i Vestjyllands Storkreds

7 år siden

IVÆRkSÆTTERE Danmark har brug for en stærkere iværksætterkultur. Små og mellemstore virksomheder har i perioder stået for halvdelen af jobskabelsen i Danmark, og derfor skal vi have flere iværksættere, der kan styrke sammenhængskraften, væksten, beskæftigelsen, innovationen og den grønne omstilling i hele landet.

Alternativet har netop præsenteret 26 forslag, som har til formål at hjælpe (lokale) iværksættere med at realisere deres gode ideer og forretningskoncepter. Mange ideer findes allerede derude, men problemer med at skaffe kapital forhindrer mange i at blomstre. I Alternativet vil vi gøre det mere attraktivt at starte og investere i en iværksættervirksomhed, og derfor foreslår vi bl.a. at oprette flere mikrolegater til unge iværksættere, ligesom vi vil give fradrag på op til 500.000 kr., hvis man investerer én million i en iværksættervirksomhed. Er virksomheden grøn, vil vi tilmed gøre det muligt at trække hele beløbet fra i skat.

For at styrke det lokale iværksætteri yderligere, anbefaler vi at etablere iværksætterrugekasser på alle uddannelsesinstitutionerne, der kombinerer viden, faglighed, netværk og talent. Ved at inddrage professionelle og lokale aktører øges chancen for, at unge iværksættere efter endt uddannelse allerede har skabt sit eget job - og måske endda også andres job - i lokalområdet.

Som altid når Alternativet kommer med politiske udspil, skal forslagene tage hensyn til alle tre bundlinjer - både den økonomiske, den sociale og den miljømæssige. Af samme grund indeholder vores iværksætterpakke også en stribe forslag, der skal styrke såvel de sociale som de grønne iværksættere, som vi har øremærket lidt mere end 200 millioner kroner til. Samlet set vil vi investere lidt over 500 mio. kr. i en stærkere iværksætterkultur, der finansieres ved at hæve fradragsgrænsen i registreringsafgiften fra det nuværende niveau til niveauet for energiklasse A+.

I Alternativet har vi en vision om, at Danmark skal være iværksætteriets og virkelystens land. Det tager vi første skridt hen i mod med dette udspil, som vi håber, at folk både inden for og uden for Christiansborg vil tage godt imod.