Iron Maiden-anmeldelse: Tortur på den fede måde

Trods mere end 40 års heavy metal var der ikke skyggen af metaltræthed hos Iron Maiden

21. juni 2016, 23.51

Det ser ud til at være hårdt - og sjovt - at være helt fremme i første række i Boxen. Foto: Tom Laursen

Iron Maiden

Jyske Bank Boxen, tirsdag

herning En »Iron Maiden« er et torturinstrument fra middelalderen. En menneskeformet kiste, hvor der indeni er lange pigge, så man ikke ligefrem drømmer om at blive lukket indenfor og klemt til blods.

Iron Maiden er også et rockband, hvor man heldigvis er kisteglad for at blive inviteret indenfor og mast sammen af bas, trommer og guitar. Aldrig har tortur været så dejlig, charmerende og energifyldt i Boxen - måske Rammstein kan klemme sig op på siden af det rockbrag, vi fik denne aften i en stort set fyldt Boxen.

Engelske Iron Maiden er ikoner i heavy-branchen. Et band, som mange nuværende rockbands hylder som inspiration til deres egen musik, og derfor var det med stor spænding, at man kiggede indenfor i Boxen. Var de blevet gamle og mætte af dage? Eller kunne de overbevise om, at de hører til i rockens Hall of Fame?

Masser af decibel

Svaret blev klart sidstnævnte. Hvis man tror, at heavyrockere er dovne knægte, der kommer sovende til deres succes, så skulle man unde sig selv at opleve musikere, der har fingerfærdighed, der ville gøre tryllekunstnere misundelige. Og herligt med hele tre guitarister, som leverede soloer, der smøg sig rundt mellem hinanden som slanger i løbetid. Iron Maidens numre var som klassisk musik, altså bortset fra de 125 decibel guitar, der bragede ud - der var nemlig skruet herligt højt op for lyden i Boxen.

En boks, der var fyldt med 90 procent mænd. Og alle havde de tilsyneladende aftalt, at dresscode var tatoveringer og sorte T-shirts - krydret med for længst glemte effekter som cowboyjakker uden ærmer, rævehaler, svedbånd og frisurer, der ville gøre selv Bundesliga-spillere fra 1980'erne misundelige.

Rock-klassikere

Alle rockede de løs - især mod slutningen af showet, hvor de kunne råbe »666 - the number of the Beast« og koncertens absolutte højdepunkt »Fear of the Dark«, hvor bandet beviste, at de her har en af rockens ypperste klassikere med melodi, intensitet og guitarriff fra allerøverste hylde.

Det er egentlig mærkeligt, at det lød så friskt. Bandet blev stiftet i 1975, og toppede i 1982 med et af rockhistoriens bedste albums. Nu var de så her i Herning i 2016 med en gennemsnitsalder tæt på folkepensionen. Og de mødte op med en setliste, der fuldstændig var magen til den, de har spillet i de snesevis af andre byer, de har besøgt i år.

Det burde være en opskrift på kedsomhed, men Iron Maiden fremstod bare som et metal-band renset for metaltræthed.

Der var - muligvis - en overflod af guitarsoloer, men så var der sceneshow med meterhøje flammer, der pulserede løs i takt til, at den veloplagte forsanger skreg »six-six-six«. Og bandets mystiske maskot, monstret Eddie, dukkede op i en tre meter høj udgave, som bandmedlemmerne så kæmpede imod - imens de fortsatte guitarsoloerne. Og Eddies hjerte blev revet ud, og blodet kastet rundt på bandmedlemmerne - ja det lyder sikkert tosset, når man skal fortælle om det, men det fungerede.

Bandmedlemmerne kunne tydeligvis også lide aftenen. Forsanger Bruce Dickinson fortalte, at bandet havde luret lidt, da Herning dukkede op på deres tourplan.

- Det ligger jo »in the middle of fuckin' nowhere« - og så har det været en velsignelse at spille her, sagde forsangeren og roste publikum for at være rigtige rockfans.

Luftguitar hele aftenen

Men alle ved, at en rockkoncert bliver bedømt på, hvordan man svarer på spørgsmålet: »Var det fedt?«.

Om man svingede rundt med det hår, man måske ikke har længere, og om man spillede guitar, selv om man kun var udstyret med fingre og luft. Og ja - jeg har ondt i nakken af at headbange, og jeg spillede luftguitar i vilden sky. Det kan godt være, at Iron Maiden er dinosaurer, men derfor behøver man åbenbart ikke være tæt på at uddø, men derimod i stand til at levere varen live, så Boxen sikkert vibrerer mange dage endnu...

Setliste

1. If Eternity Should Fail

2. Speed of Light

3. Children of the Damned

4. Tears of a Clown

5. The Red and the Black

6. The Trooper

7. Powerslave

8. Death or Glory

9. The Book of Souls

10. Hallowed Be Thy Name

11. Fear of the Dark

12. Iron Maiden

13. The Number of the Beast

14. Blood Brothers

15. Wasted Years

Læs også
Hans 22. Iron Maiden-koncert - hendes første
Abonnement
Læs også
Fotogalleri fra Iron Maiden-koncert i Boxen