Nostalgi og julehygge: »Highfives« til juletræer og juletraditioner

Det skal være en oplevelse af jul, nostalgi og hygge, når børn og voksne besøger Holdflod Juletræer ved Skibbild-Nøvling, hvor ægteparret Susanne og Mikael Thygesen Nors traditionen tro byder inden for til julestue med juletræssalg og julebutik

3. december 2020, 19.44

Ægteparret Susanne og Mikael Thygesen Nors driver Holdflod Juletræer, hvor de alle weekender frem mod juleaften inviterer til julestue, ligesom den tidligere ejer af stedet har gjort det gennem 35 år. Foto: Flemming Hansen

SKIBBILD-NØVLING

Det dufter af jul, hygge og traditioner, når man træder ind på gårdspladsen hos Holdflod Juletræer, som ægteparret Susanne og Mikael Thygesen Nors overtog sidste efterår, da de købte den gamle gård fra den tidligere ejer, som drev Holdflod Juletræer gennem 35 år.

Med huskøbet overtog ægteparret således en guirlande af juletraditioner så som salg af juletræer samt julestue og julebutik. Traditioner som Susanne og Mikael Thygesen Nors har valgt at drive og bygge videre på.

- Nogle er kommet her i flere generationer, hvor bedsteforældre nu tager deres børnebørn med herud, siger Susanne Thygesen Nors, som sammen med sin mand vil sætte deres præg på stedet og den årlige julestue, hvor folk slår vejen forbi for at købe juletræ og pynt i butikken.

- Men vi skal heller ikke lave alt for meget om, nu hvor mange mennesker har traditioner forbundet til stedet, fortsætter hun.

Sidste år var ægteparret netop flyttet ind på Holdflod ved Skibbild-Nøvling, da de måtte i gang med klargøringen til jule-idylliske besøg fra børn og voksne. I år har ægteparret haft hele kalenderåret til at gøre julebutikken, julestuerne og nåleskoven klar.

Julebutik med nostalgi

Og der er nok at se til, når man skal gøre klar til julehygge ved siden af to fuldtidsjob som henholdsvis designer og speditør.

- For mig begynder det hele i august, hvor jeg tager på Formland for at udvælge, hvad der skal være i julebutikken. Og så kommer varerne en måned derefter, siger Susanne Thygesen Nors og fortsætter:

- I oktober begyndte jeg ligeså stille at sætte varerne i butikken og gøre det fint. Det er stadig nyt for os, så vi skal lige finde ud af, hvordan vi synes, det står pænest.

Julebutikken er indrettet i den gamle stald, hvor ægteparret har sat lysende stjerner, julenisser, foder til fugle og lysestager op på hylderne.

Der er også rykket hyggelige nisser ind i julebutikken. Foto: Flemming Hansen

- Det skal være en god kombination af noget moderne og nostalgisk. Det er ikke alle, der bor som her, hvor romantik og nostalgi bare passer ind, så der skal også være pynt, der passer i mere moderne hjem, fortæller Susanne Thygesen Nors om tankerne bag udvalget.

Derudover er tingene i julebutikken hovedsageligt lavet af naturmaterialer, og hun køber så vidt muligt dansk og tidløst design.

- Det skal passe ind på stedet - og det passer bare bedst med det naturlige og gedigne håndværk. Det skal helst være klassiske ting, som man kan have i mange år, fortæller hun.

Når besøgende hygger rundt blandt alle julesagerne, kan de nyde duften af brændeovnen, synet af de levende lys og lyden af silkepapiret, som bliver pakket om tingene ved den gamle købmandsdisk.

- Det handler lidt om at blive sendt tilbage til noget trygt, godt og simpelt, når man går rundt her. At blive sendt tilbage til det, der var engang, fortæller Mikael Thygesen Nors, som med et kig på en ældre julekalender bliver sendt tilbage til sin barndom.

- Vi forsøger at sænke tempoet lidt - det hele går så stærkt i dag, supplerer Susanne Thygesen Nors.

Highfives til juletræer

Besøgende på Holdflod kan også finde det helt rigtige juletræ i ro og mag, når de lægger vejen forbi ejendommen, der er omkranset af juletræer. Træerne får kærlighed hele året - og det er Mikael Thygesen Nors og ægteparrets yngste datter, Alberte, som står i spidsen for det med både grensaks og klør fem.

- Jeg kan godt finde på at give vores juletræer highfives, siger Mikael Thygesen Nors, som selv er vokset op på en juletræsplantage få kilometer derfra.

Han har som noget nyt plantet mange rødgran, da han kan mærke, at flere gerne vil danse omkring et rødgran juleaften. Igen lidt ligesom i gamle dage …

- Det er jo det originale danske juletræ, fortæller han og tilføjer, at de også har plantet Koreagran og Omorika i plantagen.

- Der må da gerne være lidt at vælge mellem, når man skal finde sit juletræ, siger han.

Læs også
Fotoserie: Kom i julestemning med Holdflod

Nissehue og mundbind

De første juletræer er blevet fældet, så de kan skabe den rette julestemning på ejendommen som eksempelvis i juleladen og brændeladen, hvor besøgende kan slå sig ned og hygge lidt med sine nærmeste.

- Vi prøver at hjælpe moderne familier med at skabe traditioner. Vi skaber rammerne, der er nærværende, rolige og hyggelige, hvor de forhåbentligt får lyst til at gøre det til en tradition, siger Susanne Thygesen Nors.

Holdflod Juletræer har allerede haft de første besøgende, men de glæder sig til at få endnu flere julevisit fra alle de, der skal på jagt efter juletræ og samles om deres traditioner, når de har åbent for julestue alle weekender frem til jul.

- Vi ser frem til, at mange glade folk kommer herud og hygger sig sammen, siger Susanne Thygesen Nors.

- Jeg er også lidt forretningsdrevet, så jeg kunne da også se det sjove i, at der måske kommer flere end sidste år, tilføjer Mikael Thygesen Nors og fortæller, at de heldigvis fik god feedback på deres allerførste julestue sidste år.

Denne jul kan ægteparret dog ikke servere æbleskiver, gløgg og småkager på grund af corona-restriktioner, som også betyder, at nissehuerne skal have selskab af mundbind.

- Det er heldigvis åndeligt føde, når man kommer herud, siger en smilende Mikael Thygesen Nors.

- Ja, man bliver mæt på nostalgi her, tilføjer Susanne Thygesen Nors.

Det er naturlige materialer, som går igen i de mange fine ting i julebutikken. Foto: Flemming Hansen
Lys hører sig til i de mørke måneder - og måske endda særligt i juletiden. I julebutikken finder besøgende flere forskellige stager. De kan gå på opdagelse, mens de nyder duften af brændeovnen. Foto: Flemming Hansen
Det er den gamle stald, som er indrettet til julebutik. De sprossede staldvinduer er piftet op med julepynt, som også er til salg. Foto: Flemming Hansen

Det er ikke kun julepynt, man finder i »stalden« - i år har Susanne Thygesen Nors nemlig satset en del på vinterpynt til udenfor. Foto: Flemming Hansen
Man kan selvfølgelig også få fingre i pyntegrønt hos Holdflod Juletræer. Ligesom du kan købe juletræer, du enten selv fælder eller et, som er fældet på forhånd. Foto: Flemming Hansen