Når det skuffer til den gode side: Tak til sponsorer og de mange frivillige

Udgivet:24. august 2022, 12.14

Læsetid:4 minutter

Kurt H. Jørgensen. Foto: Flemming Hansen

Af Kurt H Jørgensen. lokalhistoriker og forfatter

6 måneder siden

Fra i morgen vil opera- og andre klassiske toner brede sig ud over Herning med Herningsholm, midtbyen og Birk som omdrejningspunkter. Ligesom de foregående år lover vejret godt, og det er en fordel med de mange udendørs arrangementer, som programmet indeholder.

Ved få af arrangementerne skal der betales en beskeden entre, og det hænger sammen med, at operafestivalen betaler husleje hos Kongrescentret og Fermaten. Men ellers er langt hovedparten af arrangementerne med fri og gratis adgang.

Intet er jo gratis i denne verden. Så det betyder, at andre har betalt for, at tusindvis af mennesker resten af ugen kan lade sig underholde uden betaling. Derfor vil denne klumme gerne gøre det, som nyhedsartikler i avisen ikke bedriver, nemlig at nævne alle dem, som har gjort det muligt: Det Obelske Familiefond, 15. Juni Fonden, Den Jyske Kunstfond, Statens Kunstfond, Augustinus Fonden, Spar Nord Fonden, Lysgaard Fonden, Midtjydsk Skole- og Kulturfond, KPC, Egetæpper, Bosweel, Kyocera, City Foreningen, Hotel Eyde, Fermaten, Højhuset, Herning Folkeblad, Kulturministeriet og Herning Kommune.

Disse firmaer, organisationer og fonde skal have stor tak, for det er dem, som gør det muligt at invitere sangere og musikere til Herning - både de kommende og de allerede etablerede stjerner. Det havde de ikke behøvet, men deres donationer gør det muligt at tilbyde mere end 20 arrangementer i en festival, som allerede har udviklet sig til en tradition.

Helge Sander tog et prisværdigt initiativ sammen med Peter Lodahl. Det havde de ikke behøvet, men de gjorde det af kærlighed til Herning. Nu fører operakomiteen under ledelse af Mads Bille projektet videre til nye højder. Det havde han heller ikke behøvet. Det står ikke i hans stillingsbeskrivelse som kunstnerisk leder af Den Jyske Sangskole, at han skal påtage sig denne ekstra opgave.

Hvor vil jeg hen med det? At nogen donerer penge, og andre leverer passioneret arbejde for fællesskabet. Når vi står sammen, kan vi meget mere end den enkelte formår. Vi så det senest under streetfood-festival, hvor der blev lagt mange frivillige kræfter i arrangementet, og vi ser det igen i weekenden, når Stafet For Livet gennemføres.

Når de helt store arrangementer gennemføres i Boxen, blandt andet med spisninger, så kan det ikke lade sig gøre uden at booke ekstra hjælp. Der er simpelthen ikke tjenere og hjælpere nok i Jylland, hvis ikke man lader sig supplere af frivillige. Disse frivillige får ikke løn, men de får samlet set et beløb til de klubber, som de repræsenterer. På den måde flyder midler fra store events direkte ud i foreningslivet - takket være frivillig arbejdskraft.

Heldigvis møder man det frivillige arbejde mange steder i landet, men det store nationale leksikon, TrapDanmark, fandt ikke desto mindre grund til at lave et afsnit om det, da man besøgte Herning. Heri er omtalt foreningsliv og frivilligt arbejde lige fra epoken med Herning Højskolehjem til Frivilligcenter Herning som paraplyorganisation for patientforeninger, besøgstjenester, humanitære organisationer og andre i kategorien frivilligt socialt arbejde.

Landsbylauget sørger for, at der er liv i Frilandsmuseet, og Herningsholmlauget hjælper på den gamle herregård, blandt andet når der i sommerhalvåret foretages borgerlige vielser i riddersalen. Sådan kitter frivillig arbejdskraft meget sammen.

Så må vi håbe, at der også er nogen til at putte lidt penge i, når der er behov for det. Kommunen har i vid udstrækning på en række områder animeret til lokal og frivillig foretagsomhed ved en art krone-til-krone tankegang. Dét både motiverer til handlekraft og offervilje, samtidig med at man holder lidt styr på den offentlige husholdning.

Læs også
<span>Når det skuffer til den gode side:</span> Løgnen afsløret og afsenderen straffet <span>Når det skuffer til den gode side:</span> Løgnen afsløret og afsenderen straffet
Læs også:
Når det skuffer til den gode side: Løgnen afsløret og afsenderen straffet

Men sponsorer og fonde har fået stadig større betydning for at få det til at hænge sammen, og her kan der fra tid til anden høres bekymrede røster. Engang stod byens to store pengeinstitutter, Midtbank og SDS, for et stort lokalt engagement til kultur og fritidslivet, ligesom de øvrige pengeinstitutter, forsikringsselskaber, advokater, revisorer med flere gav synlige bidrag. Fusioner og opkøb har gjort antallet mindre, og ikke altid er den lokale beslutningskraft den samme som tidligere - for nu at sige det lidt diplomatisk.

Engang kunne man bogstavelig talt gå direkte ind på kontoret til Jens Bjerg Sørensen, Vitta Lysgaard eller Aage Damgaard og præsentere en god ide. Fordelen var, at de var både ejere og chefer og kunne træffe beslutninger. I dag er cheferne ansatte funktionærer. I nogle tilfælde er firmaerne indgået i fusioner, så cheferne hentes langvejs fra og måske ikke engang bor i området.

Jeg hører en bekymring for, om overgangen fra fabrikanter til administrerende direktører, og overgangen fra lokalt placerede beslutningstagere til chefer, som ikke tilbringer fritiden her i området, på sigt får betydning for viljen til at understøtte fritids- og kulturlivet samt den store frivillige indsats.

Men lige på det punkt vil jeg håbe - for vores alle sammen skyld - at det er mig, som bliver skuffet til den gode side.

Tak for opmærksomheden i disse fire uger, og tak for kommentarer undervejs. Stor hilsen fra klumme-vikaren. Chefredaktøren er tilbage i næste uge.

Læs også
<span>Når det skuffer til den gode side:</span> Indbringende solskin over Midtjylland <span>Når det skuffer til den gode side:</span> Indbringende solskin over Midtjylland
Læs også:
Når det skuffer til den gode side: Indbringende solskin over Midtjylland