Debat: EU må ikke slække på kontrollen med den ydre grænse

16. juli 2020, 13.24

Venstres medlemmer af Europa-Parlamentet - Morten Løkkegaard, Søren Gade, Asger Christensen og Linea Søgaard-Lidell - mener, at statsminister Mette Frederiksen skal kæmpe for midler til kontrollen af EU’s ydre grænser, når de kommende års budgetter lukkes. Foto: Ritzau Scanpix

MIGRATION EU’s ydre grænse er skrøbelig. Det oplevede vi i 2015 og 2016, hvor cirka to millioner migranter fra Mellemøsten og Afrika strømmede illegalt ind i Europa.

Derfor er det helt afgørende, at vi styrker den ydre grænse hurtigst muligt. Og det har Mette Frederiksen mulighed for at sikre lige nu.

EU-landene er nemlig i sidste fase af forhandlingerne om det kommende flerårige budget og EU’s hjælpepakke. Meget tyder på, at det seneste kompromisforslag i forhandlingerne bliver en dyr omgang for Danmark. Budgettet forventes - stik imod danske prioriteringer - at stige med mange milliarder euro.

Dykker man dybere ned i tallene, er der flere dårlige nyheder. For det nye kompromisforslag fra Rådets præsident, Charles Michel, skærer, i forhold til det tidligere udkast, på et af de vigtigste områder: Kontrollen med den ydre grænse. Og det vil være en helt forkert beslutning.

Vi er nødt til at sætte flere penge af til at sikre EU’s ydre grænse, så situationen med massive migrantstrømme fra 2015 og 2016 ikke gentages.

Kontrol med EU’s ydre grænser er en forudsætning for, at vi internt kan have åbne grænser og den fri bevægelighed for både arbejdskraft og varer, som har gjort EU-landene til rigere samfund. Derfor er det nu, der er behov for at opruste kraftigt og styrke EU’s grænsesamarbejde.

EU kan på ingen måde tillade sig at slække på midlerne til at bremse illegal migration ved grænsen. Hvis ikke vi i EU formår at løse udfordringerne med den ydre grænse og sikre, at de, som kommer hertil, har et lovligt ærinde, risikerer vi, at borgerne mister tillid til EU. Det er for stort et sats.

Vi har hele tiden sagt, at EU må prioritere pengene inden for budgettets rammer. Når vi vil bruge flere penge på at kontrollere den ydre grænse og booste den grønne omstilling, så må vi bruge færre penge på andre områder. Som eksempelvis ved at skære på de milliardstore regionalfonde og støtteordninger. Nu er det op til Mette Frederiksen at kæmpe for en sikker ydre grænse og at sørge for, at EU i fremtiden undgår migranter, som kommer illegalt til Europa.

I en tid, hvor alle lande må spænde livremmen ind, så må EU gøre det samme. Derfor er det også skuffende, at EU vil lade det samlede EU-budget stige. Man kan dog frygte, at regeringen i forhandlingerne om EU’s budget har satset alt på at bevare en dansk rabat, alt imens den samlede regning stiger - og vigtige danske mærkesager nedprioriteres.