Standpunkt: Er det nødvendigt at tale i mobil, mens vi handler?

Udgivet:07. juni 2023, 16.28

Læsetid:3 minutter

Vibeke Larsen. Foto: Henrik Ole Jensen

Vibeke Larsen
Chefredaktør

4 måneder siden

Jeg skulle lige tage mig selv i ikke at blive alt for irriteret, da jeg forleden gik rundt i en 365-discountbutik og puttede varer i kurven.

En ung mand gik rundt med sin mobiltelefon foran sig og talte meget højt med personen »i den anden ende af røret«, som vi sagde i fastnettelefonernes tid. En ældre dame var tilsvarende i gang med en højlydt samtale. Hun havde blot taget mobilen op til øret, mens hun gik op og ned mellem frysediskene og andre kunder. Og en kvinde på min alder gik også rundt og talte i mobil, mens hun lagde varer i sin indkøbskurv - dog ikke så højt og via sit headset, men alligevel... er det virkelig nødvendigt?

Det er da fint nok, hvis der skal gives en hurtig besked, mens man handler. Eller at der hurtigt ringes hjem for at høre, om der mangler ris, eller hvilken smag man nu skal købe, når butikken har udsolgt af bedstes yndlings-yoghurt. Men det kunne jo også klares over en besked. Og længere samtaler må da kunne vente, til indkøbet er overstået.

Da vi kom frem til kassen, var den unge mand i gang med at lægge varer på båndet. Men så fik han et nyt opkald, der ikke kunne vente de vel højst tre minutter, det ville tage at betale, pakke varer og være ude af butikken igen. Så han talte ufortrødent videre hen over hovedet på den unge ekspedient, der scannede varerne og med fagter lykkedes at få kundens opmærksomhed omkring betalingen.

Jeg tror nu egentlig ikke, den unge kunde opførte sig sådan for at være grov. Det var tydeligvis en vane. Men det er stadig dårlig opførsel.

Er vi virkelig blevet så vigtige eller så travle, at vi ikke en gang kan købe ind uden at være i mobilkontakt med venner, kolleger eller familie imens? Er vi blevet så optagede af vores egen lille verden, at vi end ikke i et supermarked kan være til stede i nuet og ænse mennesker omkring os? Er vi blevet så ligeglade med andre mennesker, vi møder, at vi helt har glemt sociale spilleregler og hensyn? Lever vi så meget gennem vores mobiltelefoner, at vi er mest trygge ved at gemme os bag den, når vi er ude i virkeligheden blandt andre mennesker?

Jeg synes, det er pænt trættende, at vi i stigende omfang skal »udsættes« for andres mobilsnak og høre på begge parter i højlydte samtaler om alt muligt - fra problemerne med chefen til scoringssituationen i weekenden. Det sker i toget, i sygehusets foyer, i butikker, på cafeer. Ja, alle mulige steder, hvor man ikke bare lige så nemt kan slippe væk fra støjkilden.

Vi taler i øjeblikket så meget om børnenes skærmtid. Og jeg er med på, at det handler om nogle andre problemstillinger end mobilsnak i det offentlige rum.

Men måske skulle vi voksne også kigge lidt indad på os selv og vores skærmtid og mobilbrug, når vi er blandt andre mennesker - og børn.

Hvad mener du om mobilbrug, når vi færdes blandt hinanden? Skriv din mening herunder